Modificarea locului muncii. Data de la care produce efecte

11 Octombrie 2011
11 Octombrie 2011
revisalloc de muncadelegare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
R.A.A.N. este personalitatea juridica avand in componenta 4 Sucursale. Referitor la locul muncii – REVISAL. Unui salariat i se schimba locul muncii de la o sucursala la alta. In Revisal apare tot la vechiul loc de munca. Ii incetam activitatea si nu-i mai schimbam locul muncii in decizie?

Raspuns:
In mod unilateral, angajatorul poate modifica locul muncii prin delegare, detasare sau in situatiile prevazute la art. 48 din Codul muncii, respectiv in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de cod.

In alte situatii, locul muncii inscris in contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul celor doua parti, angajator si salariat, prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, in conditiile art. 17 din Codul muncii.

Asa fiind, cu exceptia cazurilor mai sus prevazute, locul muncii putea fi modificat de la o sucursala la alta in cadrul aceleiasi societati prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca. In consecinta, in lipsa consimtamantului salariatului, masura unilaterala de modificare a locului muncii de la o sucursala la alta a fost nelegala cata vreme nu a fost determinata de unul dintre cazurile mai sus prevazute. La acest moment, puteti hotari de comun acord cu salariatul modificarea locului muncii, insa modificarea va produce efecte de la data la care se realizeaza acordul de vointa al celor doua parti ce va fi materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca in termen de 20 de zile de la realizarea acordului de vointa.

In noua aplicatie informatica a registrului de evidenta a salariatilor vor fi preluate elementele prevazute in contractele individuale de munca existente la data de 01 august 2011.

Ulterior, orice modificare a elementelor va fi efectuata in baza actului aditional, daca modificarea poate interveni numai prin acordul partilor sau, in baza deciziei, daca modificarea poate interveni prin manifestarea unilaterala de vointa a angajatorului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]