Asigurarea mesei si a cazarii salariatilor detasati. Obligatia acordarii diurnei

12 Octombrie 2010
12 Octombrie 2010
Codul munciiContractul colectiv de muncadelegaredetasare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurarea mesei si a cazarii salariatilor detasati. Obligatia acordarii diurnei

Intrebare: Suntem obligati sa acordam diurna/indemnizatie de detasare unor salariati care sunt detasati pe o perioada de 3 luni la o alta societate?

Mentionam ca la societatea la care sunt detasati li se asigura mancare si cazare (3 mese pe in regim de catering si cazare la baza proprie).

Raspunsuri oferite de Specialisti in Legislatia Muncii

Pune si tu o intrebare si primeste un Raspuns 

Pentru Detalii  CLICK AICI 

Raspuns: In sectorul privat, drepturile cuvenite salariatului detasat se stabilesc prin negociere intre salariat si angajator. Aceasta negociere trebuie sa porneasca de la drepturile salariatului detasat stabilite prin Codul muncii si prin contractele colective de munca aplicabile care au caracter minimal.

Potrivit art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic.

Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.

Drepturile prevazute la art. 45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt:

a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;

b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

Art. 3 alin. (1) lit. a) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, prevede ca, in cazul contractelor colective de munca la nivel national, clauzele acestora produc efecte pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).

Astfel cum se poate observa, textul din contractul colectiv de munca nu cuprinde o alternanta ci o enumerare a drepturilor de care beneficiaza salariatii detasati.

Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile contractului colectiv de munca la nivel national, salariatii au dreptul atat la decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii cat si la diurna de deplasare.

De asemenea, faptul ca salariatilor le este asigurata masa de angajatorul la care sunt detasati nu constituie o justificare legala pentru ca angajatorul care i-a detasat sa nu le acorde indemnizatia de deplasare stabilita de Contractul colectiv de munca unic la nivel national.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]