Despre cresterea numarului de posturi de conducere de la 8% la 10% in institutiile publice s-a mai discutat, iar concluzia duce la faptul ca poate fi facuta doar daca in prealabil a fost realizata reorganizarea institutionala.
De asemenea, sunt necesare angajamente fata de Comisia Europeana pe un anumit domeniu de activitate, a explicat ministrul Finantelor, potrivit
Agerpres:
"Sunt doua conditii pentru a avea procentul de maximum 10%. Intai de toate, acea institutie publica care depaseste procentul de 8% trebuie sa fi facut in prealabil reorganizarea institutionala. Deci nu in orice conditii poate fi crescut acest procent. Si a doua conditie importanta este sa existe reglementari care sunt din directivele Uniunii Europene sau obligatii pe care le avem asumate in relatia cu Comisia Europeana, pentru ca aceste structuri organizationale si Romania sa isi poata duce la bun sfarsit angajamentele pe care si le-a asumat. Este singura exceptie facuta, cu cele doua conditii cumulative, care se refera la reorganizarea prealabila, deci nu oricum poate fi depasit procentul de 8%, si numai daca sunt asumate si sunt angajamente fata de Comisia Europeana pe un anumit domeniu de activitate", a specificat Marcel Bolos la briefingul de la finalul sedintei de Guvern.
Legat de prevederea conform careia companiile de stat pot face majorari salariale chiar daca au avut pierderi, ministrul a explicat ca, la finele anului trecut, acestea au luat o serie de decizii pentru a pune in aplicare anumite drepturi salariale pe care le-au avut in contractele colective de munca sau le-au avut prin alte modalitati reglementate si a trebuit ca acele drepturi salariale in plata, respectiv cele care au fost acordate pana la data de 31 decembrie 2023 sa poata sa fie in continuare achitate, cu mentiunea ca aceste societati nu pot sa creasca numarul de posturi sau sa acorde si alte majorari de natura salariala daca au pierderi contabile.
Legea 296/2023 cuprinde masuri cu privire la cheltuielile de personal:
"Sa nu uitati ca am introdus normative de cheltuieli pana la nivel de cheltuiala cu telefonul, norma privind parcul auto, norma de carburanti. Imaginea in oglinda a normativelor de cheltuieli pe care le avem in sectorul public s-au transpus si la nivelul agentilor economici si rationamentul nostru a fost ca din aceste limitari de cheltuieli sa imbunatatim performanta economica si prin aceasta, pe seama dividendelor incasate la bugetul de stat, sa aducem mai multi bani la bugetul de stat, fiind o cerinta a Comisiei Europene. Guvernanta corporativa este o cerinta a Uniunii Europene si in Planul National de Redresare si Rezilienta avem acest lucru ca sa imbunatatim conditiile de administrare a patrimoniului public. Asta e un lucru care ne aduce, pe langa venituri suplimentare la bugetul de stat, si utilizarea cu chibzuinta a patrimoniului de care dispun companiile", a mai afirmat ministrul Finantelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<