Activitate prestata in alt stat membru UE. Sistemul de securitate sociala aplicabil

18 Octombrie 2010
18 Octombrie 2010
stat membruactivitate prestata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Activitate prestata in alt stat membru UE. Sistemul de securitate sociala aplicabil

Posibilitatea echivalarii in UE a contributiilor de pensii si sanatate platite in Romania

Cum trebuie sa procedam pentru a rezolva urmatoarea situatie:

Persoana “X” a fost salariata in Romania pana la data de 30.09.2010 si automat i-au fost retinute toate contributiile sociale pentru un anumit salariu brut.

Din data de 01.10.2010, nu mai este angajata in Romania, ci direct in Anglia avand acelasi salariu brut in lei (echivalent in lire sterline) , dar doreste sa i se opreasca in continuare CAS si CASS la acelasi salariu brut avut in tara, iar in Anglia sa i se retina doar IMPOZITUL (acest lucru e posibil deoarece suntem in UE).

INTREBARI:

1. Legal , e posibil sa plateasca in tara CAS si CASS dar sa-i fie echivalate in Anglia, astfel incat el sa plateasca in Anglia doar IMPOZITUL? Daca da, ce demersuri trebuie sa faca, unde trebuie sa se adreseze?

2. Cum trebuie sa procedeze ca incepand cu data de 01.10.2010 , el fiind deja in Anglia, sa plateasca in tara contributiile de CAS si CASS la salariul brut avut in tara si mentinut si in Anglia? Trebuie sa incheie contracte cu cele 2 Case de Asigurari Sociale? In ce conditii?

Pune si tu o intrebare si primeste un Raspuns

Pentru Detalii CLICK AICI

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 13 alin.(2) lit. a) ale Regulamentului (CEE) nr.1408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru este supus legislatiei acelui stat, chiar daca acesta isi are resedinta pe teritoriul unui alt stat membru sau daca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului este situat pe teritoriul unui alt stat membru.

Asadar, regula stabilita de Regulamentului (CEE) nr.1408/71 este aceea ca, un lucrator este supus legislatiei statului in care care este incadrat in munca chiar daca acesta isi are resedinta pe teritoriul unui alt stat membru sau daca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului este situat pe teritoriul unui alt stat membru.

Potrivit prevederilor art.14 din acelasi Regulament, regula enuntata la articolul 13 alineatul (2) litera (a) se aplica sub rezerva urmatoarelor exceptii sau circumstante:
(a)
(I) un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru de catre o intreprindere pentru care lucreaza in mod obisnuit si detasat pe teritoriul unui alt stat membru de catre aceasta intreprindere pentru a desfasura o activitate acolo pentru acea intreprindere continua sa fie supus legislatiei din primul stat membru, cu conditia ca durata anticipata a acelei activitati sa nu depaseasca douasprezece luni, iar el sa nu fie trimis sa inlocuiasca un alt lucrator care si-a incheiat perioada de detasare;
(II)daca durata activitatii care urmeaza sa fie desfasurata se prelungeste peste durata prevazuta initial din cauza unor imprejurari neprevazute si depaseste douasprezece luni, legislatia primului stat continua sa fie aplicata pana la incheierea respectivei activitati, cu conditia ca autoritatea competenta din statul pe al carui teritoriu este detasat lucratorul sau organismul desemnat de acea autoritate sa-si fi dat acordul; acest acord trebuie solicitat inainte de sfarsitul perioadei initiale de douasprezece luni. Cu toate acestea, acest acord nu poate fi dat pentru o perioada care depaseste douasprezece luni;
(b) un lucrator angajat in transporturile internationale pe teritoriul a doua sau mai multe state membre ca membru al echipajului sau personalului de bord si care lucreaza pentru o intreprindere care, in numele unui tert sau in nume propriu, opereaza servicii de transport de pasageri sau marfuri pe calea ferata, pe cai rutiere, cai aeriene sau cai navigabile interioare si isi are sediul pe teritoriul unui stat membru se supune legislatiei acestui din urma stat, cu urmatoarele restrictii:
(i) un lucrator incadrat in munca de o sucursala sau de o reprezentanta permanenta pe care intreprinderea respectiva o are teritoriul unui alt stat membru decat cel in care isi are sediul se supune legislatiei statului membru pe al carei teritoriu este situata aceasta sucursala sau reprezentanta permanenta;
(ii)un lucrator incadrat in munca in principal pe teritoriul statului membru in care isi are resedinta se supune legislatiei acelui stat, chiar daca intreprinderea care il incadreaza nu isi are nici sediul, nici sucursala, nici reprezentanta permanenta pe acel teritoriu;
(c) un lucrator, altul decat cel angajat in transportul international, care in mod normal isi desfasoara activitatea pe teritoriul a doua sau mai multe state, se supune:
(i) legislatiei statului membru pe al carui teritoriu isi are resedinta, daca isi desfasoara activitatea partial pe acel teritoriu sau daca este legat de mai multe intreprinderi sau de mai multi angajatori care isi au sediul sau locul de desfasurare a activitatii pe teritoriul unor state membre diferite;
(ii)legislatiei statului membru pe al carui teritoriu este situat sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau persoanei care l-a incadrat, daca nu isi are resedinta pe teritoriul oricaruia dintre statele in care isi desfasoara activitatea;
(d) un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru de o intreprindere care isi are sediul pe teritoriul unui alt stat membru si care se gaseste pe frontiera comuna a acestor state se supune legislatiei statului membru pe al carei teritoriu intreprinderea isi are sediul sau locul de desfasurare a activitatii.
Ca urmare, daca persoana in cauza lucreaza in Anglia ca urmare a incidentei uneia dintre situatiile prevazute de art.14, afilierea sa la sistemul de securitate sociala din Romania poate fi mentinuta in conditiile mai sus expuse.
Angajatorul din Romania trebuie sa puna la dispozitia salariatei formularul E 101 „Atestat cu privire la legislatia aplicabila”, care sa o scuteasca de afilierea la sistemul francez de securitate sociala. Acest formular se elibereaza, la cererea angajatorului de Casa Judeteana/ Municipala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.
De asemenea, este necesara obtinerea formularului E 106 „Atestat de drept la prestatii in natura de asigurare de sanatate, maternitate pentru persoanele care isi au resedinta in alt stat decat in statul competent”, formular ce se elibereaza de Casa Judeteana/Municipala de Asigurari de Sanatate.
Acest formular confera dreptul la prestatii in natura de asigurari de sanatate, maternitate, acordate in contul institutiei competente din Romania de catre institutia din Anglia.
Daca persoana in cauza nu lucreaza in Anglia ca urmare a incidentei uneia dintre situatiile prevazute de art.14, are obligatia sa se afilieze la sistemul de asigurari sociale din Anglia.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]