Conform art. 50 lit. g) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala.
Art. 136 din Codul de procedura penala stabileste ca, in cauzele privitoare la infractiuni pedepsite cu detentiune pe viata sau cu inchisoare, pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei, se poate lua fata de acesta una dintre urmatoarele masuri preventive:
a) retinerea;
b) obligarea de a nu parasi localitatea;
c) obligarea de a nu parasi tara;
d) arestarea preventiva.
Astfel, retinerea constituie o masura preventiva distincta de arestarea preventiva. Retinerea ca masura preventiva nu constituie caz de suspendare a contractului individual de munca. Masura retinerii poate dura cel mult 24 de ore.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
250 Modele Fise de Post
In consecinta, nu veti putea dispune suspendarea contractului individual de munca pentru faptul ca salariatul a fost retinut.
In baza art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, indemnizatia de incapacitate temporara de munca se plateste lunar de catre angajator, odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.
Potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, "angajatorul poate dispune concedierea unui salariat in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat". Codul muncii anterior includea acest motiv de concediere in categoria "necorespunderii profesionale".
Actualul cod a separat cele doua temeiuri.
Inaptitudinea este un motiv de concediere prin excelenta neimputabil: salariatul nu reuseste sa-si indeplineasca obligatiile de serviciu din cauza reducerii, in timp, a unora dintre capacitatile sale biologice.