"O societate din Romania detaseaza in Germania angajati pentru desfasurarea unor lucrari de constructii. Societatea suporta cheltuielile de transport si cazare in Germania si acorda o indemnizatie (diurna zilnica) pentru acoperirea cheltuielilor cu masa angajatilor pe perioada detasarii. Avand in vedere prevederile art. 46 din codul muncii si prevederile legii nr. 16 din 17 martie 2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale art. 2: (1) In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: g) cheltuieli generate de detasare - orice cheltuieli cu transportul, cazarea si masa, efectuate in scopul detasarii; h) indemnizatie specifica detasarii transnationale - indemnizatia destinata sa asigure protectia sociala a salariatilor acordata in vederea compensarii inconvenientelor cauzate de detasare, care constau in indepartarea salariatului de mediul sau obisnuit; Intrebare:
Avand in vedere prevederile legale de mai sus si faptul ca: - societatea suporta cheltuielile de cazare, transport si acorda o indemnizatie (diurna zilnica) pentru acoperirea cheltuielilor cu masa; - salariul angajatilor detasati este mai mare decat salariul minim din Germania pentru activitati din constructii. Va rugam sa ne precizati daca societatea este obligata sa acorde suplimentar o indemnizatie specifica detasarii transnationale destinata sa asigure protectia sociala a salariatilor acordata in vederea compensarii inconvenientelor cauzate de detasare, care constau in indepartarea salariatului de mediul sau obisnuit?"
Raspunsul specialistilor:
Avand in vedere scopul indemnizatiei de detasare transnationala ce rezulta din definitia data acestei indemnizatii de Legea 16/2017 a detasarii transnationale pe care ati citat-o si anume acela de a compensa inconvenientele cauzate de detasare, care constau in indepartarea salariatului de mediul sau obisnuit, angajatorul are obligatia sa acorde aceasta indemnizatie.
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE! Detasarea transnationala a salariatilor
Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor: care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 1429/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, DETALII AICI >>>
Nu exista o reglementare legala care sa stabileasca obligatia angajatorului de acordare a acestei indemnizatii, dar dat fiind faptul ca detasarea determina indepartarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit ceea ce ii determina acestuia incoveniente, ii revine obligatia angajatorului de a le compensa.
Cuantumul acestei indemnizatii se negociaza cu salariatul, nu exista o limita minima asa incat se recomand negocierea si acordarea acesteia.
Afirmati ca acordati o diurna zilnica pentru masa si nu inteleg daca e diurna sau masa. Puteti sa impartiti aceasta suma intre masa si indemnizatie de detasare transnationala.
Cheltuielile de transport, cazare si masa trebuie sa le aveti evidentiate separat de indemnizatia specifica detasarii transnationale (indemnizatie cunoscuta in practica sub denumirea de diurna).
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<