Angajatorii si antreprenorii care NU platesc taxele salariale catre stat risca sa ajunga la inchisoare, incepand cu 1 martie 2022

neplata contributii angajatorineplata impozite angajatoriOUG 130/2021
Angajatorii si antreprenorii care NU platesc taxele salariale catre stat risca sa ajunga la inchisoare, incepand cu 1 martie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Angajatorii si antreprenorii care aleg sa nu isi plateasca datoriile catre stat risca sa ajunga la inchisoare, conform unei noi ordonante de lege initiata de Ministerul Finantelor si care a intrat deja in vigoare, urmand sa produca efecte chiar de la 1 martie 2022.
 
In acest sens, fapta de retinere si neplata, de incasare si neplata, ori de neretinere sau neincasare, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a unor impozite si/sau a unor contributii, cum sunt cele platite de angajati la pensie si sanatate, se reincrimineaza ca fapta penala.
 
De asemenea, ordonanta are in vedere si inchisoarea de la 1 la 5 ani, in anumite situatii. Totusi, daca prejudiciul cauzat se va incadra sub 50.000 euro si va fi recuperat, compania sau persoana in cauza va plati doar o amenda. In schimb, daca prejudiciul se incadreaza intre 50.000 si 100.000 euro fapta poate fi sanctionata atat cu inchisoare sau cu amenda.

Concret, este vorba despre aplicarea prevederilor OUG 130/2021, publicata in Monitorul Oficial la data 18 decembrie 2021.
 
Vorbim despre reintroducerea in Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, a incriminarii faptei de retinere si neplata a anumitor impozite si contributii, pe care le vom mentiona in articol, in contextul in care se va depasi termenul legal pentru plata acestor dari catre stat.
 
„Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege”, conform OUG mai sus mentionate, prevederile sale urmand sa se aplice de la 1 martie 2022.
 
Este demn de mentionat si ca, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, fapta nu va mai fi pedepsita de lege, mai observa profit. ro.
 
Va reamintim ca o astfel de masura a mai fost propusa si in urma cu cativa ani, dar s-a renuntat la pedepsirea cu inchisoarea din cauza opozitiei mediului de afaceri de la acea vreme.
 
Precizam si ca marii datornici ai statului sunt firmele romanesti, iar ordonanta prevede pedepsirea angajatorilor de a nu varsa la bugetul de stat sumele retinute la sursa cu titlu de impozit si contributii sociale, care fusese anterior declarata neconstitutionala prin Decizia nr.363/2015 a Curtii Constitutionale. 
 

Impozitele si contributiile care intra sub incidenta OUG 130/2021, conform textului de lege:

 
  • impozitul pe dividendele platite de o persoana juridica romana catre o persoana juridica romana;
  • impozitul pe veniturile sub forma de dividende;
  • impozitul pentru veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva;
  • impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala;
  • impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor;
  • impozitul pe veniturile din arenda;
  • impozitul pe veniturile sub forma de dobanzi;
  • impozitul pe veniturile impozabile obtinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social;
  • impozitul pe veniturile din pensii;
  • impozitul pe veniturile din premii si din jocuri de noroc;
  • impozitul pe veniturile din alte surse;
  • impozitul pe veniturile obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe profit;
  • impozitul pe veniturile obtinute de o persoana fizica sau entitate - asociere fara personalitate juridica dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit specific;
  • impozitul pe veniturile obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit micro;
  • impozitul cu retinere la sursa pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti;
  • impozitul datorat pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
  • contributia la pensii;
  • contributia la sanatate;
  • contributia la Fondul pentru mediu.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
neplata contributii angajatorineplata impozite angajatoriOUG 130/2021

Data aparitiei: 16 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii si antreprenorii care NU platesc taxele salariale catre stat risca sa ajunga la inchisoare, incepand cu 1 martie 2022 Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]