Conform art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:
o) perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu excepţia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale. Astfel, in Revisal se completeaza toate cazurile de suspendare a contractului individual de munca cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
"Un salariat solicita concediu fara plata pentru 2 zile. Cererea este avizata de seful locului de munca dar nu o mai transmite si managerului spre aprobare astfel incat nu ajunge la personal pentru a se emite decizie de suspendare a contractului si sa fie inregistrata in REVISAL. Cand a ajuns pontajul la birou salarizare era deja tarziu pentru a mai emite o decizie de CFP sau absente nemotivate pentru a fi transmisa in REVISAL. Cum se procedeaza in aceasta situatie?"
Orice suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se transmite in Revisal.
Potrivit art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Asadar, transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca are loc cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii (art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017).
Astfel, pentru concediu fara plata transmiterea datei suspendarii si a datei incetarii suspendarii are loc cel tarziu in ziua anterioara producerii evenimentului (in speta numim eveniment data suspendarii si data incetarii suspendarii).
IMPORTANT:
Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017.
Conform art. 13 alin. (1) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Astfel, termenul de prescriptie pentru aplicarea amenzilor este de 6 luni de la data savarsirii faptei.
In cazul nerespectarii termenului pentru efectuarea unei inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cele 6 luni incep sa curga de la expirarea termenului prevazut de lege pentru inregistrare.
De ce este atat de important sa stapaniti Revisal?
Motivul il constituie amenzile consistente prevazute de HG nr. 905/2017.
Nu aveti la sediu principal/ sediu secundar/ punctul de lucru dosarul personal al unui salariat?
Amenda este de la 2.000 la 5.000 de lei!
Nu ati transmis la termen data la care incepe detasarea unui salariat?
Amenda este de 8.000 de lei!
Ati omis sa completati in Revisal functia unui salariat, conform COR?
Amenda este de 8.000 de lei!
Nu i-ati eliberat unui salariat, in termen de 15 zile, o copie dupa un act din dosarul lui personal?
Amenda este de 1.000 de lei!
In perioada 14 - 27 noiembrie 2019 aveti ocazia sa intrati in legatura, chiar in orasul dvs., cu unul dintre cei mai buni specialisti in Revisal din Romania: dna Andreea Tudorie, expert in legislatia muncii, cu o vasta experienta (peste 20 de ani) in domeniul relatiilor de munca!
DETALII AICI >>>
In perioada mentionata dna Tudorie va sustine 6 prezentari de specialitate in 6 orase mari din tara, in cadrul
Turneului National de Revisal, si va lamuri impecabil principalele situatii sensibile intalnite in practica de managerii HR,
detalii AICI >>>
ATENTIE - iata cum se va PROCEDA!
Inregistrarea suspendarii pentru concediu fara plata o veti efectua acum cand ati constatat omisiunea astfel:
1. suspendarea se inregistreaza in Revisal cel in ziua anterioara datei suspendarii;
2. incetarea suspendarii se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara datei incetarii suspendarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<