Salariat invinuit. Desfacerea contractului de munca si obligatiile angajatorului

29 Noiembrie 2012
29 Noiembrie 2012
Salariat invinuitobligatii angajatorfapta penaladesfacerea contractuluiCIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In cazul in care instanta penala decide ca fapta nu exista sau ca nu a fost savarsita de catre salariat atunci cand avem de-a face cu un angajat invinuit, vom vedea care sunt obligatiile angajatorului cu privire la contractul individual de munca.

Intr-o asemenea situatie, daca desfacerea contractului de munca a fost deja operata, angajatorului nu ii va mai reveni nicio obligatie. El nu va trebui sa il reprimeasca la munca pe salariat, sa il reintegreze sau sa il compenseze in vreun fel pentru incetarea raportului de munca, deoarece culpa acestei situatii nu ii revine angajatorului. Fostul salariat, concediat in temeiul art. 61 lit. b) din Codul muncii, se va adresa statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor, caruia ii va pretinde despagubiri pentru toate prejudiciile suferite ca urmare a arestului preventiv nejustificat, inclusiv pentru pierderea locului de munca.

Observam ca, daca in unitatea noastra se gaseste un salariat invinuit ca a savarsit o fapta penala, actiunile pe care le vom intreprinde, ca angajator, sunt foarte diverse, in functie de circumstantele cauzei respective.

Astfel, distingem intre ipoteza in care salariatul este arestat preventiv, cea in care este urmarit penal in baza unei plangeri depuse chiar de catre angajator si cea in care este trimis in judecata pentru o fapta legata de munca prestata, indiferent cine va fi depus plangerea penala in acest sens.
Consecintele acestor situatii sunt diverse: ele merg de la suspendarea contractului individual de munca, de drept ori din initiativa angajatorului, pana la concedierea salariatului, respectiv incetarea de drept a contractului individual de munca al acestuia. si ceea ce se intampla ulterior poate sa difere, in functie de durata arestarii, sau de decizia instantei penale de condamnare ori de achitare a salariatului. Mai mult, actiunile angajatorului in raport cu salariatul sau vor fi diferite si in raport cu tipul de pedeapsa la care este condamnat acesta.

Pentru a putea urmari temeiul juridic al suspendarii sau incetarii contractului de munca, in diferitele ipoteze in care salariatul invinuit ca a savarsit o fapta penala se poate afla, va prezentam un algoritm al actiunilor angajatorului acoperind toate variantele posibile. Nu va ramane decat sa identificati situatia in care, in mod concret, se afla salariatul dumneavoastra.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]