legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Telemunca versus deplasari in interes de serviciu. Este necesara introducerea clauzei de mobilitate?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
26 Martie 2025
26 Martie 2025
Ioana Pavel
Ioana Pavel
clauza de telemuncaclauza de mobilitatecontract telemunca
Telemunca versus deplasari in interes de serviciu. Este necesara introducerea clauzei de mobilitate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

In cazul telemuncii salariatul presteaza activitate atat de la un loc de munca organizat al angajatorului cat si de la un loc sau locuri de munca care nu sunt locuri de munca organizate ale angajatorului.

Desigur ca exista cateva reglementari cheie legate de telemunca, iar in cele ce urmeaza le vom detalia, pentru a intelege mai usor cand este necesara introducerea unei clauze de telemunca in contractul individual de munca (CIM).

Telemunca si reglementarile cheie

Conform art. 5 din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca:

(1) Contractul individual de munca se incheie si se modifica, dupa caz, pentru salariatii care desfasoara activitatea de telemunca, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c)[textul din art. 5, alin. (2), litera c) a fost abrogat la 06-mai-2021 de Art. II, punctul 3. din OUG 36/2021]
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
(...)

...mai multe despre ce trebuie sa contina un contract de telemunca, contractul de telemunca vs contractul cu munca la domiciliu si un Model Contract telemunca AICI.

 

Telemunca versus deplasari in interes de serviciu

Pentru a intelege mai bine o astfel de situatie, in care salariatul lucreaza de la domiciliu, dar se si deplaseaza in alte zile, in interes de serviciu, am ales un studiu de caz explicat de catre specialistii de la PortalCodulMuncii:

"Avem un salariat, manager de zona, care are locul de munca in contract la sediul societatii din Bucuresti, dar el locuieste in Satu Mare si isi desfasoara activitatea 3 zile pe saptamana prin deplasari in diverse judete ale tarii si 2 zile pe saptamana de la domiciliu. Pentru zilele de deplasare se intocmeste ordin de deplasare si se plateste diurna. Va rog sa-mi spuneti daca: 1. Pentru zilele in care isi desfasoara activitatea de la domiciliu trebuie intocmit act aditional de telemunca? 2. Pentru zilele de deplasare: - Este necesar sa introducem clauza de mobilitate si care sunt conditiile acordarii acesteia? sau - Putem acorda in continuare diurna si care este limita de timp pentru acordarea acesteia?"


Raspunsul specialistului:


Astfel cum puteti observa la lit. b), art. 5 din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, in contractul individual de munca cu clauza de telemunca se mentioneaza perioada si sau zilele in care telesalariatul presteaza activitate de la un loc de munca organizat al angajatorului ori salariatul nu presteaza activitatea la sediul angajatorului.

Salariatul are dreptul la diurna daca este delegat, adica daca locul de munca este modificat temporar prin delegare.

Delegarea are caracter temporar, ori salariatul saptamanal, 3 zile este in deplasare.

Conform art. 44 din Codul muncii:

(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.


(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Prin urmare, salariatul poate fi delegat maximum 120 de zile pe an.

Cum salariatul nu are in fapt locul de munca la sediul angajatorului ci este angajat sa lucreze in mai multe locuri de munca, trebuie incadrat ca salariat mobil.

Conform art. 25 din Codul muncii:

Art. 25
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Astfel, salariatii au locul de munca mobil daca executarea sarcinilor de serviciu nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.
Asa cum observati la alin. (2) de mai sus, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor mobili prestatii pentru mobilitate care pot consta in bani (indemnizatie de mobilitate, spor, etc). Salariatul are dreptul fie la diurna fie la indemnizatie de mobilitate deoarece cand se deplaseaza ori este la locul de munca (deplasare la locul de munca in cadrul clauzei de mobilitate) ori este delegat in afara lui.
Spre deosebire de diurna, indemnizatia de mobilitate pe langa plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice trebuie sa respecte si plafonul de 33% din salariu de baza brut.


Introducerea in CIM  a clauzei de mobilitate


Pentru zilele in care salariatul nu are un loc de munca fix va avea in contractul de munca o clauza de mobilitate.

Asadar, daca salariatul nu are un loc de munca fix si isi desfasoara activitatea intr-o arie geografica este salariat mobil.

Conform modelului-cadru ala contractului individual de munca aprobat prin Ordinul 2171/2022:

(E) Locul de munca
1. Activitatea se desfasoara la ..................................................................
(domiciliu/sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.), din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ............................................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel:
................................. (pe teren/la sediul clientilor/arie geografica ......................., grup de unitati etc.). In acest caz salariatul va beneficia de:
a) prestatii suplimentare ................. (in bani sau in natura);
b) asigurarea/decontarea transportului de catre angajator ................... (dupa caz).

Astfel, in cazul salariatului mobil se va inscrie la pct. 2 de la lit. E aria geografica in care isi desfasoara activitatea cum ar fi: judetul x, y, z sau teritoriul Romaniei. De asemenea, se va inscrie la lit. a) de la pct. 2 prestatiile suplimentare pentru mobilitate (indemnizatie de mobilitate).

Prin includerea in contractul individual de munca a unei clauze de mobilitate se stabileste in sarcina salariatului obligatia ca acesta sa-si desfasoare activitatea in mai multe locuri de munca. 

In conformitate cu dispozitiile art. 25 din Codul muncii, prin clauza de mobilitate, partile in contractul individual de munca, stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz, salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Prin urmare, salariatul care are o clauza de mobilitate prevazuta in contractul individual de munca beneficiaza de prestatii suplimentare in bani si in natura.

Indemnizatia de mobilitate se inregistreaza in ReviSal astfel cum este prevazuta in contractul de munca in cuantum sau procent la salariul de baza.

Totodata, salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin deplasari de serviciu fie interminente, fie continue pe intreaga durata a contractului individual de munca.

Precizam ca negocierea unei clauze de mobilitate nu este acelasi lucru cu delegarea sau detasarea, care sunt masuri dispuse de regula unilateral de angajator cu caracter temporar.

Atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. Prin urmare, daca locul muncii prevazut in contractul individual de munca incheiat este modificat prin delegare/detasare, salariatul are dreptul la diurna.

Salariatului nu i se va acorda niciodata diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca pentru ca nu este delegat.

Delegare presupune modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca.

Astfel, daca locul de munca inscris in contractul individual de munca se modifica si salariatul nu se incadreaza nici la delegare si nici la detasare, se inscrie in contractul de munca la locul muncii, loc de munca mobil.

Indemnizatia de mobilitate nu este venit impozabil daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
1) se incadreaza in plafonul de 2,5 ori diurna stabilita pentru institutii publice;
2) se incadreaza in plafonul de 33 % din salariul de baza brut impreuna cu veniturile mai sus prevazute (daca se acorda astfel de venituri);
3) durata deplasarii trebuie sa fie de cel putin 12 ore si sa aiba loc intr-o loacalitate aflata la o distanta de cel putin 5 km.

Daca cel putin una dintre conditiile de mai sus nu este indeplinita, indemnizatia de mobilitate reprezinta venit impozabil.

Asadar, prestatiile pentru mobilitate neimpozabile se acorda, in varianta prudenta, in mod identic cu modalitatea in care se acorda diurna neimpozabila. Practic trebuie sa existe un decont al salariatului in care acesta va mentiona data si intervalul orar al deplasarii, locul si scopul deplasarii.
In aceasta maniera consideram ca se calculeaza prestatiile pentru mobilitate neimpozabile (spor, indemnizatie, etc).

IMPORTANT! Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:

legislatie in vigoare comentata si explicata privind diurna aferenta detasarii/delegarii
zeci de spete rezolvate si modele care reflecta aplicarea corecta a legii in diverse situatii generate de detasare/delegare
BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor, comanda ACUM >>>

In situatia in care acordati salariatului o indemnizatie de mobilitate fara sa tineti cont de durata deplasarilor si de distanta, acesta va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale. Astfel, se poate acorda o indemnizatie de mobilitate in suma fixa insa asupra acesteia se calculeaza toate taxele salariale.
Daca se doreste acordarea indemnizatiei de mobilitate fara taxe trebuie sa se procedeze asa cum se procedeaza in cazul diurnei pentru a nu risca reincadrarea de organele fiscale.

Pentru zilele in care salariatul nu are un loc de munca fix, va avea inregistrata in contract clauza de mobilitate pentru care se platesc prestatii suplimentare in bani. Prestatiile suplimentare in bani, adica indemnizatia de mobilitate poate fi impozabila sau neimpozabila conform celor mai sus expuse.

Prin urmare, contractul de munca este un contract cu clauza de telemunca si cu clauza de mobilitate in care salariatul nu are un loc de munca fix ci se deplaseaza la clienti 3 zile pe saptamana si doua zile lucreaza in telemunca.


Un raspuns oferit in martie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]