Noi masuri pentru confiscare activelor obtinute ilegal

masuri anticoruptieconfiscare activerecuperare activeactive inghetate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



UE propune masuri care sa completeze si consolideze legislatia actuala in domeniul confiscarii activelor obtinute din activitati de crima organizata. Gruparile de crima organizata obtin anual profituri ilegale de miliarde de euro. De cele mai multe ori, acestea sunt investite apoi in active sau activitati legale, ceea ce ingreuneaza urmarirea si recuperarea lor de catre politie si alte autoritati de aplicare a legii.
 
De aceea, o proportie prea mica ajunge sa fie confiscata. De exemplu, in Italia, activele provenite din savarsirea de infractiuni sunt estimate la 150 de miliarde de euro anual. in 2009, autoritatile italiene au inghetat temporar active ilegale in valoare de doar 800 de milioane de euro. In UE exista norme comune cu privire la confiscarea activelor obtinute din activitati ilegale, insa acestea s-au dovedit a fi neadecvate. Statele membre nu le aplica in mod consecvent, iar diferentele majore dintre legislatiile nationale pun obstacole in calea confiscarilor.
 
Comisia propune cateva norme mai simple si mai eficiente, care sa inlature lacunele exploatate in prezent de infractori. Propunerile le vor permite instantelor sa execute ordinele de confiscare peste tot in UE si sa recupereze integral activele ilegale. Confiscarea este una din cele mai eficiente metode de descurajare si combatere a infractionalitatii. in plus, aceasta impiedica utilizarea fondurilor respective pentru finantarea altor activitati criminale si patrunderea infractorilor in zona economiei legale. Masuri comune propuse:
 
- inlesnirea confiscarii activelor care au o legatura evidenta cu activitatile ilicite ale unei persoane condamnate simplificarea procedurilor de recuperare a activelor transferate de invinuit unei alte persoane, care ar fi trebuit sa stie ca acestea au fost obtinute in mod ilegal;
- posibilitatea de a confisca active in cazurile in care condamnarea penala nu este posibila intrucat invinuitul a decedat, sufera de o boala cronica sau se sustrage urmaririi penale;
- posibilitatea ca procurorii si alte autoritati competente sa inghete temporar activele, inainte ca acestea sa "dispara";
- asigurarea de catre statele membre a unei gestionari a activelor inghetate sau confiscate, astfel incat acestea sa nu-si piarda valoarea economica.
 
Comisia a inaintat mai multe propuneri menite sa combata crima organizata si sa protejeze economia legala. Acestea includ si un pachet de masuri anticoruptie.
 
Sursa: Comisia Europeana

 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
masuri anticoruptieconfiscare activerecuperare activeactive inghetate

Data aparitiei: 16 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi masuri pentru confiscare activelor obtinute ilegal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]