Noi avantaje pentru cetatenii UE. Comisia a anuntat mai multe actiuni

Taxe si Impozitecomisia europeanacetatenia UEstagiarireducerea birocratiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia Europeana a anuntat o noua serie de actiuni menite sa consolideze drepturile cetatenilor UE, prin inlaturarea obstacolelor cu care se confrunta in continuare cetatenii in viata lor de zi cu zi. Raportul din 2013 privind cetatenia UE prezinta 12 modalitati concrete de a-i ajuta pe cetatenii europeni sa valorifice mai bine drepturile lor la nivelul UE, de la cautarea unui loc de munca in alta tara a UE la asigurarea unei participari intarite la viata democratica a Uniunii.

Printre principalele propuneri se numara facilitarea accesului persoanelor la un loc de munca si la formare intr-o alta tara din UE, reducerea birocratiei excesive pentru cetatenii UE care traiesc si calatoresc in UE si eliminarea barierelor din calea achizitiilor transfrontaliere. Cu ocazia Anului European al Cetatenilor, Raportul privind cetatenia UE este raspunsul Comisiei la numeroasele apeluri lansate de cetatenii UE care si-au facut cunoscute problemele cu care s-au confruntat atunci cand au calatorit, cand s-au mutat sau cand au facut cumparaturi in alta tara a UE.

"Cetatenia UE este giuvaierul integrarii europene. Are aceeasi semnificatie pentru uniunea politica precum moneda euro pentru uniunea economica si monetara. Raportul privind cetatenia, publicat astazi, plaseaza cetatenii UE in centrul atentiei", a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.

"Din 1993, data la care a fost inclusa pentru prima data in tratate, cetatenia UE a evoluat - insa exista inca loc de ameliorare: oamenii se confrunta in continuare cu obstacole atunci cand isi exercita drepturile lor in viata de zi cu zi. in fiecare an, primim peste 1 milion de intrebari de la cetateni cu privire la aspecte legate de drepturile lor. De aceea, astazi adoptam actiuni pentru a consolida drepturile cetatenilor in situatiile de zi cu zi, ca de exemplu, cautarea unui loc de munca, efectuarea de cumparaturi online sau participarea la procesul decizional european."

Dupa doua decenii de la includerea in Tratatul de la Maastricht a drepturilor privind cetatenia UE, aceste drepturi nu sunt intotdeauna o realitate in viata de zi cu zi a oamenilor. Acest lucru a fost confirmat de catre cetatenii UE intr-o ampla consultare publica cu privire la cetatenia UE (IP/12/461), ocazie cu care 12 000 de cetateni ai UE au dat exemple de obstacole birocratice cu care se confrunta inca atunci cand isi exercita dreptul la libera circulatie. Sondajele Eurobarometru privind cetatenia (IP/13/119) si drepturile electorale (IP/13/215), o serie de dialoguri directe ale cetatenilor cu politicieni nationali si europeni, precum si un numar mare de cereri de informatii primite din partea publicului cu privire la drepturile UE prin intermediul serviciului de informare Europe Direct confirma faptul ca sunt necesare mai multe actiuni. Comisia raspunde acestor preocupari.

In contextul crizei financiare si a datoriilor suverane, trebuie abordate obstacolele pe care le intampina cetatenii care doresc sa caute locuri de munca calificate in alte tari ale UE sau obstacolele care ii impiedica pe cetateni sa achizitioneze bunuri pe piata interna. Acest demers este cu atat mai relevant cu cat UE se indreapta catre o veritabila uniune economica si monetara, cu o uniune politica la orizont.
    

Raportul privind cetatenia UE pe 2013 anunta 12 actiuni noi in sase domenii care sa consolideze drepturilor cetatenilor . Redam mai jos cateva dintre acestea:

1. Inlaturarea obstacolelor pentru lucratori, studenti si stagiari in UE

-    prin analizarea posibilitatilor de extindere peste termenul actual obligatoriu de trei luni a dreptului persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca de a beneficia de ajutorul de somaj acordat de tara lor de origine, pe perioada in care sunt in cautarea unui loc de munca in alt stat membru al UE, pentru a creste mobilitatea fortei de munca; precum si
-    prin stabilirea unui cadru de calitate pentru stagii, care sa specifice drepturile si obligatiile partilor, garantand faptul ca stagiile nu sunt utilizate ca o forma de "ocupare a fortei de munca fara retributie".

2. Reducerea birocratiei in statele membre

    prin facilitarea acceptarii documentelor de identitate si de rezidenta in cazul in care cetatenii doresc sa calatoreasca sau sa faca dovada identitatii in alta tara UE, inclusiv prin documente europene standard facultative pe care cetatenii le-ar putea utiliza in toate tarile UE; precum si
    prin facilitarea recunoasterii transfrontaliere in UE a certificatelor de inspectie tehnica pentru autovehicule.

3. Protejarea celor mai vulnerabile persoane din UE

-    prin elaborarea unui document UE cu privire la handicap care sa fie recunoscut reciproc in intreaga UE, garantand ca cele 80 de milioane de persoane cu handicap pot beneficia, la randul lor, de avantajele aferente documentelor nationale (de exemplu acces la transport, turism, cultura si activitati recreative) atunci cand isi exercita dreptul la libera circulatie; precum si
-    prin propunerea unui set de acte normative care sa consolideze in continuare drepturile procedurale ale cetatenilor, in special cele ale copiilor si ale cetatenilor vulnerabili, atunci cand sunt suspectati sau invinuiti de comiterea unei infractiuni.

4. Eliminarea obstacolelor care impiedica cumparaturile in UE

-    prin imbunatatirea normelor de solutionare a litigiilor transfrontaliere pentru sume mici atunci cand produsele sunt achizitionate online sau in alta tara a UE; procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa ii poate ajuta pe consumatori sa isi recupereze banii rapid; precum si
-    lucrand la un instrument online care sa asigure un grad mai ridicat de transparenta la achizitionarea produselor digitale si care sa permita cetatenilor sa compare diferitele oferte la nivel transfrontalier.

5. Promovarea disponibilitatii informatiilor bine definite si accesibile cu privire la UE

-    prin punerea la dispozitia administratiilor locale a unor instrumente de formare electronice si prin oferirea de informatii usor accesibile cetatenilor cu privire la autoritatea la care sa apeleze pentru rezolvarea problemelor lor.

6. Consolidarea participarii cetatenilor la procesul democratic

-    prin identificarea modalitatilor care sa le permita cetatenilor UE sa isi pastreze dreptul de a vota la alegerile nationale in tara lor de origine. Practica din unele state membre de a-i priva pe cetatenii lor de dreptul la vot de indata ce se muta in alta tara din UE este practic echivalenta cu sanctionarea cetatenilor pentru faptul ca si-au exercitat dreptul la libera circulatie.

Raportul privind cetatenia UE este elementul central al Anului European al Cetatenilor, 2013, si, de asemenea, face bilantul progreselor inregistrate de la primul raport privind cetatenia din 2010 (a se vedea IP/10/1390 si MEMO/10/525) - Comisia obtinand rezultate cu privire la cele 25 de actiuni anuntate in octombrie 2010.

Initiativa vine in contextul in care Comisia adopta cel mai recent raport privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE (a se vedea IP/13/411 si MEMO/13/411), inclusiv drepturile cetatenilor, cum ar fi dreptul la protectia datelor cu caracter personal. Initiativa este, de asemenea, insotita de un raport care analizeaza progresele inregistrate in vederea unei cetatenii a UE mai eficiente, de un bilant al rezultatelor obtinute in asigurarea punerii in aplicare a drepturilor cetatenilor din UE, precum libera circulatie, drepturile politice sau protectia consulara si in combaterea discriminarii pe motiv de nationalitate.

Sursa: Comisia Europeana



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitecomisia europeanacetatenia UEstagiarireducerea birocratiei

Data aparitiei: 10 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi avantaje pentru cetatenii UE. Comisia a anuntat mai multe actiuni Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]