legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariatul refuza sa fie sanctionat disciplinar. Ce poate face angajatorul?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
16 Mai 2025
16 Mai 2025
Ioana Pavel
Ioana Pavel
sanctionat disciplinardecizie de sanctionare disciplinara
Salariatul refuza sa fie sanctionat disciplinar. Ce poate face angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Incepem prin a va preciza drepturile angajatorului, cu privire la cercetarea disciplinara a salariatilor, ori de cate ori este necesar. Asadar, potrivit art. 247 din Codul muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, ceea ce inseamna ca dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor cand acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Concret, abaterea disciplinara consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Ce inseamna o cercetare disciplinara, care sunt etapele acesteia si alte prevederi legale poti citi AICI.

Salariatul refuza sa fie sanctionat disciplinar - ce putem face?

In urma cercetarii disciplinare, salariatul nu doreste sa semneze ca a luat cunostinta de decizia de sanctionare. S-a facut proces verbal ca a refuzat sa ia la cunostinta, apoi i s-a trimis prin posta cu confirmare de primire, dar refuza sa semneze. Care e pasul urmator?


Solutia specialistului:
 

Conform art. 252 din Codul muncii: 

(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Totodata, potrivit art. 1326 alin. (3) din Codul civil:

(3) Actul unilateral produce efecte din momentul in care comunicarea ajunge la destinatar, chiar daca acesta nu a luat cunostinta de aceasta din motive care nu ii sunt imputabile.

In speta prezentata au fost indeplinite conditiile impuse de alin. (3) si (4) mai sus citate, si anume s-a incercat predarea personala salariatului si exista proces-verbal in acest sens. De asemenea, decizia a fost comunicata salariatului prin posta cu confirmare de primire.

Refuzul salariatului de a primi decizia constituie o conduita imputabila acestuia si nu impiedica valabilitatea si opozabilitatea comunicarii, atat timp cat exista dovada faptului ca decizia a fost expediata acestuia, dar a refuzat primirea.

Art. 1326 alin. (3) din Codul civil mai sus citat mentioneaza ca actul unilateral, in speta decizia de sanctionare, produce efecte de la data la care comunicarea ajunge la destinatar (salariat), chiar daca nu a luat la cunostinta de comunicare din motive neimputabile.

Asadar, comunicarea produce efecte de la momentul la care s-a consemnat refuzul de primire.

In consecinta, daca aveti cele doua documente – procesul verbal prin care se constata refuzul salariatului de primi decizia si recipisa cu refuzul de primire – nu mai aveti nimic de facut in ceea ce priveste comunicarea.


...un studiu de caz cuprins in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal! Experii de la Rentrop & Straton au creat acest produs de top ajuta expertii in legislatia muncii si resurse umane sa fie la curent cu cele mai noi modificari in domeniu.

Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal ofera o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Video – Conferinta Noul REGES online. Provocari pentru angajatori


 Ce probleme practice ridica trecerea pe REGES online?
 
Va invitam in data de 18 iunie sa participati la evenimentul Noul REGES online. Provocari pentru angajatori, in cadrul caruia lectorul
RENTROP & STRATON, reputat specialist in relatii de munca, va explica in detaliu implicatiile practice ale tranzitiei la REGES online,
cu accent pe procedura de urmat in diferite situatii concrete.
 
Atentie! Evenimentul este transmis LIVE!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 
Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]