"Cum pot beneficia de concediu crestere copil in cazul in care cumulez doua functii respectiv contract individual de munca in invatamant si contract de salarizare din fonduri proprii la biserica?
Eu as dori ca sa intru in concediu crestere copil de la institutia de invatamant dar contractul de salarizare din fonduri proprii sa functioneze in continuare.
Este posibil asa ceva? Mentionez ca nu as vrea sa trec veniturile din fonduri proprii la baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de concediu de crestere copil. Astfel as vrea sa intru in concediu de crestere copil numai de la institutia de invatamant."
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Mare atentie la faptul ca pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului trebuie ca in ultimele 12 luni anterioare copilului sa fi realizat venituri impozabile, venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
Mare atentie la faptul ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.
In situatia in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului au fost realizate venituri peste nivelul de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic (1 ISR = 500 lei; 6 ISR = 6 x 500 = 3.000 lei) recuperarea sumelor incasate necuvenit se realizeaza prin calculul diferentei dintre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului incasate si nivelul lunar al stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul. Debitul se constituie numai pentru lunile in care s-a desfasurat o activitate.
In cazul in care sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatii pentru cresterea copilului au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat, materializata prin folosirea de catre aceasta, cu intentie, a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre aceasta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, prevederile alin. (2) nu se aplica.
Pentru drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, sumele incasate necuvenit ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar se recupereaza de la acesta, in conditiile legii.
Decizia directorului executiv al agentiei teritoriale constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata de 180 de zile de la data comunicarii deciziei.
Asadar, se poate beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil daca se obtin venituri in baza contractului individual de munca din invatamant timp de 12 luni anterioare nasterii copilului.
De asemeni se poate desfasura activitate la biserica, pe durata concediului pentru cresterea copilului, cu conditia ca suma incasata din aceasta activitate sa nu depaseasca 6 ISR intr-un an calendaristic.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro