Ultima actualizare: ianuarie 2008
Cazurile de suspendare a contractului de munca din initiativa angajatorului sunt reglementate la art. 52 din Codul muncii si vizeaza situatiile de fapt care il pot determina pe acesta sa dispuna incetarea temporara a prestarii muncii si a platii salariului.
Decizia angajatorului de suspendare a contractului de munca poate fi motivata de:
a) un comportament periculos al angajatului, care poate periclita activitatea in unitate.
Avem in vedere suspendarea contractului de munca:
- pe durata cercetarii disciplinare;
- ca sanctiune disciplinara;
- ca urmare a formularii unei plangeri penale de catre angajator;
- ca urmare a trimiterii in judecata a salariatului pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
b) probleme economice, tehnologice, structurale intampinate de angajator;
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
c) intelegerea cu o alta unitate careia ii imprumuta forta de munca (cazul detasarii).
1. Cercetarea disciplinara (art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii)
Cercetarea disciplinara reprezinta o procedura prealabila aplicarii sanctiunii disciplinare care are ca scop asigurarea dreptului la aparare al salariatului invinuit ca a savarsit abateri de la disciplina muncii stabilita in unitate de catre angajator.
Cercetarea disciplinara se efectueaza de catre angajator cu respectarea dispozitiilor art. 267 din Codul muncii, fiind o conditie de validitate a deciziei angajatorului de a aplica una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de art. 264 din Codul muncii.
Cercetarea disciplinara nu este obligatorie in cazul aplicarii sanctiunii constand in avertisment scris.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere toate probele si motivatiile pe care le considera necesare persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea. El are dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de un reprezentant al sindicatului al carui membru este (vezi cap. D 63).
In ce conditii poate interveni masura suspendarii contractului de munca al salariatului cercetat disciplinar?
Exemplu
S.D. ocupa in cadrul S.C. PROSPER S.R.L. functia de gestionar. |n data de 01.08.2004, salariatul, aflandu-se sub influenta bauturilor alcoolice, a omis sa securizeze depozitul pe care il avea in supraveghere, ceea ce a facilitat sustragerea unor materiale aflate in gestiune.
Comportamentul nepotrivit responsabilitatilor sale, manifestat in ultimul timp, a determinat conducerea societatii angajatoare sa dispuna suspendarea contractului de munca pe durata efectuarii cercetarii disciplinare pentru fapta savarsita in data de 01.08.2004.
In cazul suspendarii contractului de munca drept sanctiune disciplinara, Codul muncii stabileste durata maxima a suspendarii la 10 zile lucratoare. Cu privire la durata suspendarii contractului de munca in timpul cercetarii disciplinare, nu exista prevederi exprese. Totusi, ea nu ar putea fi dispusa pe o perioada care sa depaseasca durata efectiva a cercetarii disciplinare.
2. Suspendarea ca sanctiune disciplinara (art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii)
Acest caz de suspendare a contractului de munca consta in incetarea temporara a activitatii unui angajat care se face vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare. Pe aceasta perioada, salariatul este lipsit si de salariul corespunzator.
Masura este prevazuta de art. 264 alin. (1) lit. b) din Codul muncii si poate fi dispusa numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, pe o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare.
SFATUL NOSTRU
La stabilirea duratei suspendarii disciplinare a contractului de munca se recomanda sa se tina cont de: imprejurarile in care a fost savarsita fapta, gradul de vinovatie a salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportamentul general la serviciu, eventuale sanctiuni anterioare. Aceste criterii sunt prevazute in art. 266 din Codul muncii.
In plus, este recomandabil sa aveti in vedere si durata suspendarii contractului de munca eventual dispuse pe durata cercetarii disciplinare, asa incat aceasta sa nu fie mai grava decat insasi sanctiunea dispusa. De exemplu, daca pe durata cercetarii disciplinare a salariatului, timp de 10 zile lucratoare, ati dispus suspendarea contractului de munca, in mod normal sanctiunea disciplinara in final dispusa nu va consta in suspendarea contractului de munca pe o perioada de numai 5 zile lucratoare.
3. Formularea unei plangeri penale impotriva salariatului de catre angajator sau trimiterea in judecata a salariatului pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta (art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii)
Exista doua ipoteze in care poate interveni, in acest temei, suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului:
a) formularea unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului;
Plangerea penala este incunostintarea facuta de o persoana fizica sau de o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat printr-o infractiune.
Potrivit art. 222 din Codul de procedura penala, plangerea se formuleaza in scris si trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
- numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului;
- descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii;
- indicarea faptuitorului, daca este cunoscut;
- indicarea mijloacelor de proba.
Petitionarul nu are si obligatia indicarii incadrarii juridice, aceasta revenind organului judiciar. Plangerea facuta oral se consemneaza intr-un proces-verbal de catre organul care o primeste.
Prin urmare, daca sunteti vatamat printr-o fapta savarsita de un salariat, aveti posibilitatea de a sesiza organele de urmarire penala, iar ca o masura de protectie, puteti dispune in acelasi timp si suspendarea contractului de munca al angajatului. Acestuia nu i se mai ingaduie, pentru o perioada de timp, sa presteze activitate in unitate. Fireste, nu aveti nici obligatia de plata a salariului.
Daca, in urma plangerii angajatorului, s-a dispus arestarea preventiva a salariatului, intervine suspendarea de drept a contractului de munca, potrivit art. 50 lit. h), din Codul muncii.
Exemplu
S.C. MODA COM. S.R.L., cu sediul in str. Romancierilor nr. 14, sector 6, Bucuresti, avand nr. de ordine in Registrul Comertului J40/8980/1998, cod fiscal R 12267071, reprezentata prin directorul general V.N., depune o plangere impotriva salariatului M.B. care indeplinea functia de magazioner, la depozitul unitatii din str. Viilor nr. 5, prin care semnaleaza organelor de urmarire penala ca, in decursul a 2 luni, ca urmare a doua inventarieri ale produselor inmagazinate in depozitul amintit, s-a constatat lipsa unui numar de 12 costume barbatesti in valoare totala de 12.700 lei. In perioada amintita, numitul M.B. a fost singura persoana care a avut acces la magazie, unitatea fiind in perioada concediilor de vara, cand nu s-a mai permis accesul altor persoane in punctele de lucru ale societatii. Pentru aceste motive, S.C. MODA COM. S.R.L solicita cercetarea numitului M.B. pentru savarsirea infractiunii de furt.
In acest caz, alaturi de plangerea penala impotriva salariatului, unitatea poate dispune si suspendarea contractului de munca al salariatului suspectat de sustragerea bunurilor din unitate. |n acelasi timp, fapta poate constitui abatere grava si poate duce la concediere disciplinara. Cum insa ãpenalul tine in loc disciplinarulÒ, concedierea disciplinara va interveni numai dupa ramanerea definitiva a hotararii instantei penale.
ATENTIE!
Daca se constata insa nevinovatia salariatului in cauza, acesta isi va relua activitatea anterioara si i se va plati o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Prin Decizia nr. 926/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 773 din 14 noiembrie 2007, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Autorul exceptiei sustinuse ca, in baza acestui text legal, angajatorul ar putea lua, in mod abuziv, o decizie de suspendare a unui contract individual de munca, prin simpla formulare a unei plangeri penale impotriva unui salariat. S-a sustinut de asemenea ca salariatului nu i s-ar respecta dreptul de aparare, deoarece angajatorul nu este obligat sa asculte parerea salariatului acuzat, ci poate depune plangerea in mod direct, cu consecinta imediata a suspendarii contractului.
Curtea a respins exceptia si a declarat textul constitutional. Ea a aratat ca nimic nu il opreste pe salariat sa isi angajeze avocat, cu prilejul contestarii in instanta a deciziei angajatorului de suspendare a contractului. In plus, dreptul la munca nu ii este periclitat niciun moment, deoarece daca se va constata nevinovatia salariatului, acesta isi va relua activitatea anterioara, in plus platindu-i-se o despagubire egala cu salariul de care a fost lipsit pe parcursul suspendarii.
b) salariatul a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta;
In acest caz ramane la latitudinea angajatorului sa aprecieze in ce masura fapta savarsita este sau nu incompatibila cu functia detinuta de salariat in unitate. Angajatorul va tine cont atat de atributiile expres conferite prin fisa postului, cat si de asteptarile de conduita din partea salariatului, care ar putea prejudicia imaginea unitatii.
Exemplu
Salariatului magazioner, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt, la plangerea unei persoane juridice, alta decat angajatorul sau, i se poate suspenda contractul de munca, deoarece exercitarea functiei de magazioner nu se poate face decat intr-un climat de incredere privind pastrarea si conservarea bunurilor predate spre pastrare si administrare.
Masura suspendarii contractului de munca poate fi dispusa numai pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Si de aceasta data, in masura in care se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea avuta anterior si i se va plati o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului de munca.
Daca salariatului i se interzice exercitarea profesiei sau a functiei, ca masura de siguranta ori ca pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia, contractul sau de munca inceteaza de drept, potrivit art. 56 lit. i) din Codul muncii.
4. Motive economice, tehnologice, structurale sau similare (art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii)
Suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului pentru motive economice, tehnologice, structurale are ca efect incetarea temporara a prestarii activitatii salariatului si plata salariului de catre angajator.
Cauzele suspendarii pot fi:
- imposibilitatea temporara de a asigura comenzile necesare desfasurarii activitatii;
- introducerea in unitate a unor tehnologii noi, care necesita un timp de instalare si punere in functiune;
- reorganizarea activitatii angajatorului, prin introducerea unor schimbari de ordin structural.
In aceasta perioada se suspenda plata salariului, prin salariu intelegand salariul de baza, indemnizatii, sporuri si adaosuri (art. 155 din Codul muncii).
In schimb, se plateste o indemnizatie care reprezinta 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, care se suporta din fondul de salarii.
In schimbul asigurarii platii indemnizatiei, salariatii raman la dispozitia angajatorului, care are oricand posibilitatea de a dispune reinceperea activitatii.
In aceasta perioada se achita urmatoarele contributii de asigurari sociale:
• Contributia de asigurari sociale
• Somaj
• Sanatate
5. Detasarea (art. 52 alin. (1) lit. e) din Codul muncii)
Detasarea este actul unilateral al angajatorului prin care se suspenda contractul de munca al salariatului, acesta urmand sa presteze activitate in folosul altui angajator in schimbul salariului corespunzator.
Intrucat la unitatea care a dispus detasarea salariatul in cauza nu mai presteaza efectiv activitate si nu mai primeste salariu, contractul de munca existent intre cele doua parti se suspenda.