Munca dependenta se presteaza in baza CIM

23 Noiembrie 2012
23 Noiembrie 2012
Codul fiscalmunca dependentaCodul munciiconventie civila
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal activitatea dependenta este activitatea desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.

La pct. 2.1 al aceluiasi articol sunt prevazute criteriile in baza carora o activitate poate fi reconsiderata respectiv:
- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Astfel, daca cel putin unul dintre aceste criterii este indeplinit, organele fiscale pot reconsidera, cu ocazia unui control activitatea ca fiind activitate dependenta.

Veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil sunt calificate de Codul fiscal drept venituri din activitati independente.  

Conform pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal , exercitarea unei activitati independente presupune desfasurarea acesteia in mod obisnuit, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ. Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt: libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.
Totodata Codul fiscal prevede la art. 127 alin. (3) ca nu actioneaza de o maniera independenta angajatii sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de munca sau prin orice alte instrumente juridice care creeaza un raport angajator/angajat in ceea ce priveste conditiile de munca, remunerarea sau alte obligatii ale angajatorului.

In practica, Agentia Nationala de Administrare Fiscala Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Prahova prin Decizia nr. 251 din 31 august 2010 a retinut ca intre parti se va incheia un contract individual de munca atunci cand activitatea ce se va desfasura indeplineste conditiile pentru incadrarea ei in categoria activitatilor dependente, de natura salariala, asa cum sunt prevazute la art. 55 din Codul fiscal si la pct. 67 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , iar incheierea unei conventii civile se va realiza de asemenea atunci cand sunt indeplinite conditiile legale prevazute de Codul civil si de Codul fiscal in acelasi timp.

De asemenea, prin aceeasi decizie, organele fiscale au indicat si conditiile universal valabile care stau la baza incheierii oricarei conventii civile, respectiv: realizarea activitatii pe baza de conventii civile sa fie cu caracter ocazional, intamplator, conjunctural, si uneori urgent; activitatea desfasurata pe baza de conventie civila sa nu fie inscrisa in obiectul de activitate al societatii si nici prevazuta a se realiza prin posturile cuprinse in statul de functii al societatii; pentru o activitate desfasurata pe baza de conventie civila nu se poate stabili cu exactitate: timpul de munca (destul de diferit de la un executant la altul), mijloacele de realizare si alte elemente asemanatoare; pentru realizarea unei activitati desfasurate pe baza de conventie civila nu se justifica incadrarea de personal cu contract individual de munca sau cu timp partial pe perioada determinata; obiectul conventiei civile sa constea intr-un raport juridic de "a da" sau de "a face" ceva pana la un anumit termen, fara a se specifica perioada, timpul de munca; conventiile de munca nu se pot incheia pentru desfasurarea unei activitati care, in acelasi timp, se desfasoara in societatea respectiva prin incheierea de contracte individuale de munca, indiferent ca acestea sunt cu fractiune de norma sau cu timp integral, pe perioada nedeterminata sau determinata.
Prin urmare, apreciem ca, o activitate dependenta poate fi prestata in baza unui contract individual de munca si nu in baza unei conventii civile, conventie in baza careia pot fi prestate activitati independente.

De asemenea, apreciem ca, in baza art. 260 alin. (1) lit. e) si f) si 264 alin. (3) din Codul muncii incheierea unei conventii civile pentru prestarea unei activitati dependente poate atrage raspunderea contraventionala in cazul in care sunt primite la munca pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca si raspunderea penala daca sunt primite la munca  mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]