Zilierii si domeniile excluse. Care este riscul incheierii unei conventii civile?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
22 Ianuarie 2019
22 Ianuarie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea zilierilor 2019domenii zilieri 2019conventie civila zilieriangajare zilieri 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, de la 1 ianuarie 2019 Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri se modifica si se completeaza

Au fost restranse domeniile in care se poate presta munca necalificata cu caracter ocazional:

   a) agricultura, vanatoare si servicii anexe;
   b) silvicultura, cu exceptia exploatarilor forestiere;
   c) pescuit si acvacultura.

Se introduce o noua sanctiune. Astfel, se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei nerespectarea de catre zilier a prevederilor privind prestarea activitatilor in regim zilier...citeste continuarea aici >>>


"Intrucat incepand cu anul 2019 s-a restrans numarul de CAEN-uri pentru care se pot folosi zilierii, ce solutii exista pentru a putea colabora cu persoane in mod ocazional, in cazul organizarii de evenimente? Avem nevoie de personal de logistica (pentru activitati logistice, primire si inregistrare participanti, montaj, carat, incarcat-descarcat aparatura, etc) strict pe durata desfasurarii evenimentului respectiv. Mentionam ca, pe parcursul unui an, putem apela la aceleasi persoane de cateva ori). In alte cazuri, se apeleaza strict o singura data (in anumite localitati, unde gasim local persoane). Se pot incheia contracte civile? Stiu ca au un regim mai restrictiv, in sensul ca se folosesc ocazional (dar nici aici nu se poate spune exact ce inseamna ocazional)."




Este demn de mentionat ca veniturile din conventii civile incheiate de persoanele fizice neautorizate se incadreaza din punct de vedere fiscal in venituri din alte surse, conform art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal.

Potrivit acestuia sunt venituri din alte surse, veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.


In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal.

Se impune conditia ca activitatea sa nu aiba caracter de continuitate. Insa, nu este vorba de continuitate la acelasi beneficiar de servicii ci de activitatea prestatorului care trebuie sa fie ocazionala.

ATENTIE!

Riscul incheierii unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata este mare. Sansele de reconsiderare a veniturilor in venituri din activitati dependente cu obligatia la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit corespunzatoare veniturilor din salarii la care se adauga dobanzi si penalitati sunt foarte mari.

In concluzie, "cea mai legala" cale ramane incheierea contractului individual de munca cu timp partial si pe durata determinata.



Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]