Pana la data de 1 iulie 2012 contributiile sociale datorate pentru venituri provenite din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil sunt reglementate de art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.
Potrivit art. III alin. (2) din OUG 58/2010, in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, precum si contractele civile si cele de colaborare incheiate in temeiul prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv art. 18 din Legea nr. 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru aceste categorii de venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
Dat fiind faptul ca veniturile obtinute in baza unei conventii incheiate in temeiul Codului civil sunt considerate venituri din activitati independente, beneficiarul veniturilor datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de santate, asa cum prevede art. 257 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Beneficiarul serviciilor prestate ca urmare a incheierii unei conventii civile nu datoreaza contributii sociale. Insa daca activitatea desfasurata are caracter dependent, ea va fi prestata in baza unui contract individual de munca, in baza caruia se vor plati contributiile obligatorii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal defineste activitatea dependenta drept activitatea desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. Pct. 2.1 al aceluiasi articol mentionat sunt stabiilte in functie de care se stabileste daca o activitate poate fi reconsiderata. Aceste criterii sunt:
- intre beneficiarul de venit si platitorul de venit exista o relatie desubordonare iar beneficiarul de venit respecta conditiile de munca impuse de platitor, precum: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- pentru desfasurarea activitatii, beneficiarul de venit utilizeaza exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura sunt suportate de catre platitorul de venit in vederea desfasurarii activitatii;
- indemnizatia aferenta concediului de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca sunt suportate de platitorul de venit.
In situatia in care cel putin unul dintre aceste criterii este indeplinit, organele fiscale pot reconsidera activitatea drept una dependenta, caz in care, asa cum prevede art. 7 pct. 2.2 din Codul fiscal, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. Intr-un astfel de caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
In concluzie, pentru veniturile obtinute ca urmare a incheierii unei conventiilor civile platitorul de venit nu datoreaza contributii sociale. In situatia in care conventiile civile nu respecta prevederile legale ce stau la baza muincii independente, apare riscul reconsiderarii activitatii, consecinta fiind cea stabilita art. 7 pct. 2.2 din Codul fiscal mai sus amintit.