Tipuri de contracte de munca valabile in Romania. Tot ce trebuie sa stii despre ele

Mara Dobrin
Mara Dobrin
22 Noiembrie 2022
22 Noiembrie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
contract individual de muncatipuri de contracte de muncaconsilier codul muncii
Tipuri de contracte de munca valabile in Romania. Tot ce trebuie sa stii despre ele
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Temeiul juridic al unei munci dependente il constituie contractul individual de munca, contract a carui principala caracteristica consta in raportul de subordonare dintre salariat si angajatorul sau.
 
Potrivit art. 10 din Codul muncii, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
 
Indiferent cum au calificat partile contractul lor, el va fi considerat ca fiind de munca daca din continutul sau rezulta caracteristicile unui astfel de contract.
 
Dincolo insa de aceasta, apar nuantele. Exista numeroase tipuri de contracte de munca.
 
Timpul de munca de 8 ore in fiecare zi, cu program de lucru fix, cu activitatea desfasurata la sediul angajatorului – poate corespunde intereselor unor categorii de angajatori si de salariati, dar cu siguranta nu satisface nevoile tuturor participantilor la raporturile de munca. Necesitatile fluctuante ale productiei, din punctul de vedere al angajatorului, dar si dorinta de armonizare a obiectivelor profesionale cu cele familiale, din punctul de vedere al salariatului, conduc uneori partile spre identificarea unor formule alternative, flexibile – de prestare a activitatii in timp.
 
De altfel, tendinta si la nivel european este de flexibilizare a relatiilor contractuale, astfel incat legislatia fiecarei tari sa permita incheierea cat mai multor tipuri de contracte de munca, a cat mai multor varietati de raporturi juridice de munca dependenta. In acest context, modificarea Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 urmareste o anume flexibilizare a aranjamentelor contractuale pe piata muncii.
 

Vezi si Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege. Ele sunt redactate de profesionisti in domeniul juridic, iar dvs., ca utilizator, nu trebuie decat sa le completati (dureaza doar cateva minute/formular).  
 

Tipuri de contracte de munca valabile in Romania

 
In prezent, sunt reglementate urmatoarele tipuri de contracte de munca:
 
– contractul incheiat pe durata nedeterminata
 
Acest tip de contract constituie regula, potrivit art. 12 din Codul muncii.
 
– contractul incheiat pe durata determinata
 
Acest tip de contract nu se poate incheia decat in anumite imprejurari, prevazute expres de art. 83 din Codul muncii.
 
Exemplu
 
– In perioada in care o salariata beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, angajatorul poate incadra pe durata determinata o alta persoana, care sa ii preia temporar atributiile.
– Pe durata verii, o societate comerciala al carei obiect de activitate este distributia de bauturi racoritoare incheie un numar mare de contracte comerciale pe care nu le poate onora decat angajand personal suplimentar. Pe parcursul sezonului, societatea poate opta pentru incheierea unor contracte pe durata determinata.
– Pe durata sezonului rece, o societate comerciala de profil inchiriaza echipamente destinate sporturilor de iarna. Pentru desfasurarea acestor activitati, societatea va putea incheia contracte de munca pentru perioada decembrie – martie.
– O unitate care are ca obiect de activitate constructiile civile contracteaza cu primaria locala o lucrare care consta in construirea unui pasaj subteran. Pentru realizarea lucrarii, societatea de constructii angajeaza persoane care se afla in cautarea unui loc de munca, beneficiind de facilitatile acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
 
Romania figureaza in statistici ca fiind tara europeana cu cele mai putine contracte de munca pe durata determinata. Aceasta situatie este cauzata de caracterul foarte restrictiv al reglementarilor privind contractul pe durata determinata. Ca urmare, modificarea Codului muncii a urmarit eliminarea unora dintre aceste restrictii, precum si multiplicarea motivelor pentru care se pot incheia astfel de contracte.
 

Munca la domiciliu

 
Potrivit art. 108 din Codul muncii, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu salariatii care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei. In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.
 

Munca prin agent de munca temporara


 
Munca prin agent de munca temporara este, potrivit art. 88 din Codul muncii, republicat, munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara
cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
 

Contractul de munca in timp partial

 
Un asemenea contract se incheie pentru munca prestata mai putin de 8 ore pe zi. In prezent se pot incheia contracte de munca pentru perioade de lucru zilnic oricat de reduse. Ca urmare, daca unul dintre criteriile prevazute de lege de definire a muncii dependente se regaseste in raportul contractual respectiv, nu se poate invoca faptul ca lucratorul are de realizat un numar mic de operatiuni, acesta prezentandu-se la munca pentru numai o ora pe zi. Volumul de lucru zilnic, ca si durata prestarii acestuia, nu constituie criterii de distinctie a muncii dependente de munca independenta, iar contractul va putea fi considerat ca fiind de munca.
 

Contractul de ucenicie

 
Acest contract este reglementat de Legea nr. 279/2005, republicata in Monitorul Oficial nr. 522 din 25 iulie 2011, modificata prin Legea nr. 179/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 348 din 13 iunie 2013. El este considerat o varietate a contractului de munca.
 
Unele dintre aceste tipuri de contracte de munca se pot combina.
 
Exemplu
 
Se poate incheia un contract in timp partial pe durata determinata sau un contract cu timp partial incheiat prin agent de munca temporara; munca la domiciliu poate fi prestata atat in baza unui contract de munca pe durata nedeterminata, cat si a unui contract de munca incheiat pe durata determinata etc.
 
Uneori, desi o persoana desfasoara activitate cu caracter de munca dependenta in beneficiul altei persoane, legea exclude expres incheierea unui contract de munca.
 
Exemplu
 
Zilierii desfasoara o activitate dependenta, potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilier, republicata in Monitorul Oficial nr. 947 din 22 decembrie 2015. Ei nu au contract de munca. Tot astfel, avocatii salarizati in interiorul profesiei presteaza activitate in temeiul unui contract care nu este contract de munca. Administratorii societatilor pe actiuni nu pot incheia contracte de munca, ci doar contracte de mandat, in temeiul Legii nr. 31/1990.
 
Voluntarii isi desfasoara activitatea in temeiul unui contract de voluntariat, incheiat in conditiile Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romånia, publicata in Monitorul Oficial nr. 469 din 26 iunie 2014.
 
Partile contractului de munca...totul in Consilier - Codul Muncii!
 
Abonamentul pe 12 luni la Consilier Codul muncii inseamna pentru dvs:
 
1. lucrarea de baza, continand peste 1.000 de pagini de legislatia muncii comentata
2. serviciul de actualizare lunara a informatiilor prezente in lucrarea de baza
3. serviciul GRATUIT de consultanta personalizata – in scris, prin e-mail si telefonic, in fiecare marti in intervalul orar 15.00 - 17.00
4. participarea la 4 seminare online, unde puteti adresa 2 intrebari si primiti raspunsul de la cel mai bun specialist in domeniu. Profitati inca o data de consultanta pe legislatia muncii, salarizare si HR.
5. abonament GRATUIT la newsletterul electronic Expert Legislatia muncii si HR care va aduce saptamanal noutati din legislatia muncii, exemple de aplicare a Codului muncii precum si comentarii ale specialistilor asupra diverselor situatii atipice din relatia angajat-angajator – importanta sursa de informare pentru profesia dvs.
 
...mai multe detalii AICI >>>
 
 


 

 

Atentie la controalele ITM!

Descarcati GRATUIT raportul

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]