In cazul in care angajatorul este o persoana fizica, acesta va trebui sa aiba deplina capacitate de exercitiu la data incheierii contractului individual de munca, adica sa fi depasit 18 ani.
Persoanele fizice autorizate pot avea calitatea de angajatori?
Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 828 din 19 octombrie 2016, persoana fizica autorizata poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii (art. 17 alin. (1)).
ATENTIE!
O persoana fizica autorizata poate avea cel mult trei (3) salariati.
Diferentierea dintre o activitate dependenta si una independenta este data de modul de desfasurare a activitatii. Astfel, de referinta sunt prevederile art. 7 pct. 1 si 3 din Codul fiscal, potrvit carora activitatea dependenta si cea independenta au urmatoarele semniaficatii:
1) activitate dependenta reprezinta orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri;
2) activitate independenta reprezinta orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
...mai multe despre aceste aspecte pe
fiscalitatea.ro >>> Persoana fizica - loc si program de munca
Persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
In cazul unui raport de munca dependenta, locul muncii si programul de lucru sunt, de principiu, predeterminate. Desi poate exista o anume flexibilitate privind aceste elemente, marja de flexibilitate trebuie stabilita de la inceput in cazul unui contract de munca.
Dupa incheierea acestuia, modificarea oricaruia dintre aceste elemente se va mai putea face numai cu acordul ambelor parti, deoarece Codul muncii interzice – cu cateva exceptii – modificarea unilaterala a contractului de munca.
Consideram ca nici munca independenta nu ar putea exclude efectuarea anumitor activitati la anumite momente predeterminate, cum ar fi, spre exemplu, stabilirea de intalniri cu beneficiarul muncii, in scopul prezentarii rezultatelor acesteia, intalniri care se pot desfasura la locatii predeterminate.
Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti
Dificultatea acestui criteriu consta in aceea ca nu se vorbeste despre desfasurarea efectiva a activitatii pentru mai multi clienti, ci doar despre posibilitatea desfasurarii de activitati pentru diferiti beneficiari. Or, nici in cazul muncii dependente – cumulul de functii nu este interzis.
Libertatea prestatorului de a lucra si pentru alti beneficiari este consacrata drept criteriu de identificare a muncii independente si in alte sisteme de drept; acolo se merge chiar mai departe, determinandu-se in concret procentul din venituri obtinute ca urmare a activitatii prestate in beneficiul unui singur beneficiar. Altfel spus, nu este suficient sa ai posibilitatea de a desfasura activitati pentru mai multi beneficiari; esti propriu-zis lucrator independent daca in concret desfasori activitate pentru mai multi beneficiari.
Intreaga
procedura la angajare este acum la dispozitia dvs.! Pas cu pas,
detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<