Angajatorul persoana fizica. Beneficii si libertati de care dispune, potrivit legii

persoana fizica beneficiipersoana fizica angajatipersoana fizica loc de munca
Angajatorul persoana fizica. Beneficii si libertati de care dispune, potrivit legii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cazul in care angajatorul este o persoana fizica, acesta va trebui sa aiba deplina capacitate de exercitiu la data incheierii contractului individual de munca, adica sa fi depasit 18 ani.
 
Persoanele fizice autorizate pot avea calitatea de angajatori?
 
Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 828 din 19 octombrie 2016, persoana fizica autorizata poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii (art. 17 alin. (1)).
 
ATENTIE!
 
O persoana fizica autorizata poate avea cel mult trei (3) salariati.

Diferentierea dintre o activitate dependenta si una independenta este data de modul de desfasurare a activitatii. Astfel, de referinta sunt prevederile art. 7 pct. 1 si 3 din Codul fiscal, potrvit carora activitatea dependenta si cea independenta au urmatoarele semniaficatii:
 
1) activitate dependenta reprezinta orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri;
 
2) activitate independenta reprezinta orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:

...mai multe despre aceste aspecte pe fiscalitatea.ro >>> 
 

Persoana fizica - loc si program de munca

 
Persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
In cazul unui raport de munca dependenta, locul muncii si programul de lucru sunt, de principiu, predeterminate. Desi poate exista o anume flexibilitate privind aceste elemente, marja de flexibilitate trebuie stabilita de la inceput in cazul unui contract de munca.
 
Dupa incheierea acestuia, modificarea oricaruia dintre aceste elemente se va mai putea face numai cu acordul ambelor parti, deoarece Codul muncii interzice – cu cateva exceptii – modificarea unilaterala a contractului de munca.
 
Consideram ca nici munca independenta nu ar putea exclude efectuarea anumitor activitati la anumite momente predeterminate, cum ar fi, spre exemplu, stabilirea de intalniri cu beneficiarul muncii, in scopul prezentarii rezultatelor acesteia, intalniri care se pot desfasura la locatii predeterminate.
 

Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti

 
Dificultatea acestui criteriu consta in aceea ca nu se vorbeste despre desfasurarea efectiva a activitatii pentru mai multi clienti, ci doar despre posibilitatea desfasurarii de activitati pentru diferiti beneficiari. Or, nici in cazul muncii dependente – cumulul de functii nu este interzis.
 
Libertatea prestatorului de a lucra si pentru alti beneficiari este consacrata drept criteriu de identificare a muncii independente si in alte sisteme de drept; acolo se merge chiar mai departe, determinandu-se in concret procentul din venituri obtinute ca urmare a activitatii prestate in beneficiul unui singur beneficiar. Altfel spus, nu este suficient sa ai posibilitatea de a desfasura activitati pentru mai multi beneficiari; esti propriu-zis lucrator independent daca in concret desfasori activitate pentru mai multi beneficiari.
 
 
Lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR” va ofera intr-o forma unitara toata informatia necesara in cazul in care vreti sa angajati pe cineva, sunteti persoana fizica sau doriti sa cunoasteti mai multe aspecte despre legislatia muncii.
 
 
Intreaga procedura la angajare este acum la dispozitia dvs.! Pas cu pas, detalii AICI >>>


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoana fizica beneficiipersoana fizica angajatipersoana fizica loc de munca

Data aparitiei: 25 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul persoana fizica. Beneficii si libertati de care dispune, potrivit legii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]