Conceptul de munca dependenta are temei fiscal

munca dependentaactivitate dependentacontract de munca depedenta
Conceptul de munca dependenta are temei fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Munca prestata in temeiul unui contract de munca este un raport juridic de dependenta. Conceptul de munca dependenta nu este unul juridic, ci fiscal. El desemneaza orice tip de activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.
 
Conform art. 7 din Codul fiscal – Legea nr. 227/2015, prin activitate dependenta se intelege orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri.
 
 
 
 
Activitate dependenta la functia de baza este orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o
considera de baza.
 
Ca urmare, indiferent de denumirea pe care o dau partile unui contract, organul de control are dreptul de a califica el raportul respectiv, daca regaseste unul sau mai multe dintre aceste criterii. Consecinta acestei recalificari va fi posibilitatea stabilirii contributiilor la nivelul datorat in cazul unui contract de munca si inlaturarea beneficiilor de care altminteri ar fi beneficiat prestatorul muncii.
 
In realitate, diferenta dintre raportul de munca dependenta, intemeiat pe un contract individual de munca si cel de munca independenta, intemeiat, spre exemplu, pe o conventie civila sau pe un contract comercial de prestari servicii nu se opreste la aspectele de natura fiscala, ci priveste numeroase alte aspecte ale raportului juridic.
 
Munca dependenta este prestata in temeul unui contract individual de munca, contract a carui principala caracteristica consta in raportul de subordonare fata de angajatorul sau, in care se gaseste salariatul. In acest caz exista un angajator si un salariat, intre care s-a incheiat un contract prin care cel de al doilea presteaza, in beneficiul primului, o munca remunerata.
 
Potrivit art. 10 din Codul muncii, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. 
 
Indiferent cum au calificat partile contractul lor, el va fi considerat ca fiind de munca daca din continutul sau rezulta caracteristicile unui astfel de contract.
 
Exista numeroase tipuri de contracte de munca, astfel incat daca nu mai putem efectiv sa calificam o relatie de munca drept conventie civila, vom putea utiliza una dintre variatiunile contractului de munca, anume cea care corespunde in cea mai mare masura intereselor partilor.
 
Timpul de munca de 8 ore in fiecare zi, cu program de lucru fix, cu activitatea desfasurata la sediul angajatorului – poate corespunde intereselor unor categorii de angajatori si de salariati, dar cu siguranta nu satisface nevoile tuturor participantilor la raporturile de munca. Necesitatile fluctuante ale productiei, din punctul de vedere al angajatorului, dar si dorinta de armonizare a obiectivelor profesionale cu cele
familiale, din punctul de vedere al salariatului, conduc uneori partile spre identificarea unor formule alternative, flexibile – de prestare a activitatii in timp.
 
 
 
De altfel, tendinta si la nivel european este de flexibilizare a relatiilor contractuale, astfel incat legislatia fiecarei tari sa permita incheierea cat mai multor tipuri de contracte de munca, a cat mai multor varietati de raporturi juridice de munca dependenta. In acest context, modificarea Codului muncii prin Legea nr. 40/2011 urmareste o anume flexibilizare a aranjamentelor contractuale pe piata muncii.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca dependentaactivitate dependentacontract de munca depedenta

Data aparitiei: 05 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conceptul de munca dependenta are temei fiscal Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]