Tichete de masa. Ce clauze si implicatii fiscale privind acordarea exista?

03 Iunie 2013
03 Iunie 2013
Salarizaretichete de masacodul fiscalacordarea tichetelorLegea142/1998
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos in ce masura este obligatorie respectarea valorii unui tichet de masa conform legislatiei in vigoare, la momentul acordarii. Vom vedea, mai exact, daca este posibil ca valoarea sa fie diferita, precum si ce implicatii fiscale apar la acordarea lor.


Solutia consultantului:

Salariatii pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.

Tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

In acelasi scop al stabilirii modului de acordare a tichetelor de masa, art. 2 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 aprobate prin HG 5/1999 prevede ca angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa. Acestea se refera la:

a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;

c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii.

Potrivit art. 3 si 8 din Legea 142/1998 coroborat cu art. 31 din HG 5/1999 si OMMFPSPP 882/2013, valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 9,35 lei pentru semestrul I incepand cu luna mai 2013.

Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea, insa valoarea nominala a tichetului de masa se stabileste de angajatori, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz,  in conditiile art. 2 din HG 5/1999, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii.

Din punct de vedere fiscal, potrivit pct. 109 indice 1 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, valoarea nominala a tichetelor de masa, acordate potrivit legii, este luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, insa potrivit art. 296 indice 15 lit. o) din Codul fiscal este exceptata de la plata contributiilor sociale obligatorii.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]