legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Agent de vanzari in 2016: Care este cea mai buna alternativa la CIM?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Decembrie 2015
07 Decembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
agent de vanzari cimcontract de munca agent de vanzariagent de vanzari 2016agent de vanzari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care este cea mai buna alternativa la CIM pentru un agent de vanzari, tinand cont de prevederile noului cod fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2016?

Aceasta intrebare a fost adresata in atentia specialistilor PortalCodulMuncii. Am descoperit ca este si una dintre intrebarile pe care foarte multi angajatori le adreseaza din ce in ce mai des.

Avem si un raspuns din partea Consilierului Juridic Rodica Mantescu, oferit pentru PortalCodulMuncii.ro. Conform specialistului, daca activitatea este independenta, agentul de vanzari isi poate desfasura activitatea in calitate de persoana fizica autorizata.

Conform sursei, criteriile care definesc activitatea independenta astfel cum au fost definite prin Legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal.

In mod concret, acest act normativ a  definit munca independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru.
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti.
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea.
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara.    
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
5. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
6. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

"Anterior, Codul fiscal definea munca dependenta prin indicarea a patru criterii legale, adaugand ca activitatea independenta este orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat activitatea dependenta.

In prezent, legiuitorul procedeaza invers: sunt indicate criteriile de identificare a muncii independente, urmand ca munca dependenta sa fie considerata cea in cazul careia aceste criterii nu se regasesc.
 Munca dependenta se defineste prin excludere, ca fiind munca ce nu corespunde criteriilor definitorii pentru munca independenta, enumerate in Codul fiscal.

Astfel, agentul de vanzari va putea sa desfasoare activitate in calitate de persoana fizica autorizata si nu in baza contractului individual de munca daca cel putin patru dintre criteriile mai sus enumerate sunt indeplinite.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]