Constatarea nulitatii unei clauze. Cum se poate acoperi nulitatea?

nulitatea absolutacontractul de muncanulitatea relativacodul munciiclauze
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nulitatea contractului individual de munca este determinata de o cauza anterioara sau concomitenta incheierii acestuia, spre deosebire de incetarea contractului de munca, determinata de situatii intervenite pe parcursul executarii contractului respectiv.

    Potrivit art. 57 alin. (2) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor. Astfel, nulitatea in dreptul muncii retroactiveaza, contractul de munca fiind un contract de prestatii succesive.

    Constatarea nulitatii unei clauze a contractului individual de munca nu determina, in principiu, decat inlaturarea acestuia, avand deci ca efect nulitate partiala si nu cea a intregului contract.

    Art. 57 alin. (4) dispune: in situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.

    In temeiul art. 47 alin. (6), constatarea nulitatii si stabilirea potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.

    Procedural, sunt aplicabile prin asemanare normele de la incetarea contractului de munca. Fie angajatorul, fie salariatul pot ridica celeilalte parti problema nulitatii.

    Constatarea nulitatii se face de catre cel care a incheiat pentru unitate contractul de munca si se comunica in scris salariatului. in cazul in care salariatul este cel care a contestat nulitatea, el o va comunica tot in scris unitatii.

    In ambele cazuri, se urmareste realizarea unui acord, ceea ce corespunde intru totul spiritului legislatiei muncii care pune in prim plan dialogul dintre partile contractului individual de munca.

    Daca partile nu se inteleg asupra nulitatii conform art. 57 alin. (7) se pronunta de catre instanta de judecata. Prin urmare, in situatia dezacordului intre partile contractului de munca, nulitatea, ca si in dreptul civil, este judiciara.

    Fata de dreptul comun, in care nulitatea absoluta poate fi invocata oricand, iar nulitatea relativa in anumite termene.
    Potrivit art. 268 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, republicat, constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada de timp in care contractul respectiv este in fiinta.
Nu exista deci nici o distinctie, sub aspectul termenelor, intre nulitatea absoluta si cea relativa.

    Nulitatea determinata de existenta viciilor de consimtamant (eroare, dol) are caracter relativ. Ea este, prin urmare, remediabila.

    O deosebire esentiala fata de regimul nulitatii in dreptul civil consta in faptul ca in dreptul muncii sunt remediabile si o serie de nulitati absolute ale contractului individual de munca. Desigur, art. 57 alin. (3) din Codul muncii este formulat generic, incorporand deci si cazurile de nulitate absoluta, respectiv: Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.

Exemplu

    Nulitatea se poate acoperi prin:
    - indeplinirea ulterioara a conditiilor de studii sau de vechime in munca;
    - infiintarea ulterioara a postului care nu a existat la angajare sau deblocarea celui existent, dar blocat la data angajarii in munca;
    - obtinerea ulterioara a avizului/autorizarii/atestarii din partea organului competent;
    - manifestarea ulterioara a consimtamantului la incheierea contractului de munca de catre cel imputernicit de lege in acest scop;
    - obtinerea ulterioara a reabilitarii de catre cei incadrati in functii pentru care legea interzice incadrarea celor condamnati, fie pentru anumite fapte penale, fie pentru orice infractiune.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nulitatea absolutacontractul de muncanulitatea relativacodul munciiclauze

Data aparitiei: 30 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Constatarea nulitatii unei clauze. Cum se poate acoperi nulitatea? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]