La data la care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare contractul de munca inceteaza de drept.
Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept:
1. la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani;
2. la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III;
3. la data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala;
4. la data comunicarii deciziei de pensie anticipata;
5. la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
6. la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
Astfel, asa cum se poate orbserva la data la care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare contractul de munca inceteaza de drept.
Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii:
Ghidul HR-istului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
"As dori sa stiu care sunt pasii de urmat in ceea ce priveste reangajarea unei persoane care se pensioneza la limita de varsta, in sectorul privat. Din cate stiu in sectorul public nu se mai poate cumula pensia cu salarul. In sectorul privat cum se procedeaza, daca un salariat doreste sa continue activitatea la acelasi angajator? Se face un contract nou? Acest contract se face pe baza de cerere inaintata si aprobata? Tipul contractului de munca este pe nedeterminata sau determinata?"
Raspunsul specialistului:
Contractul nu inceteaza daca salariatul solicita continuarea raportului de munca pana la 70 de ani conform art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023. Daca salariatul nu solicita continuarea raportului de munca, in ziua in care implineste varsta de 65 de ani, contractul sau de munca inceteaza de drept.
Conform art. 19 din H.G. nr. 181/2024 privind normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023:
Art. 19. – (1) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.
Astfel, rezulta din prevederile art. 19 alin. (1) lit. d) din H.G. nr. 181/2024 ca salariatul poate continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca numai dupa inscrierea la pensie.
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata la angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul (art. 83 lit. g) din Codul muncii).
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Recomandam ca incheierea unui nou contract individual de munca sa nu se faca in continuarea contractului incetat astfel incat salariatul sa nu poata fi acuzat ca a acontinuat raportul de munca in baza unui nou contract.
Avand in vedere ca pensionarii pot cumula pensia cu salariul, ca nu exista jurisprudenta si nu cunoastem cum vor interpreta casele de pensii si instantele de judecata incheierea unui nou contract de munca imediat incetarii contractului anterior, recomandam la incheierea noului contract sa existe decizia de pensie. Nu este necesara intocmirea unei cereri decat in cazul continuarii raportului de munca in baza aceluiasi contract, situatie in care, salariatul nu poate cumula pensia cu salariul.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.