Atentie: Certificatul medical este obligatoriu la angajare!

Codul munciiangajaremedicul de medicina munciiHG 355/2007Legea 319/2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: In situatia in care este semnat contractul de munca, iar vizita la medicul de medicina muncii are loc in maxim urmatoarele 2 saptamani, fisa de aptitudini ajungand in posesia angajatorului dupa 2 saptamani de la angajare, contractul de munca este considerat a fi nul?
 
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 27 alin. (1) din Codul muncii republicat o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
 
Hotararea de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor este actul normativ in baza caruia se realizeaza examenul medical la angajare. Conform prevederilor art. 8 alin. (1) din cuprinsul acestui act normativ, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca iar conform art. 13, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze.
 
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la HG 355/2007. In baza fisei de solicitare a efectuarii examenului medical la angajare, a fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, medicul de medicnia muncii completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
 
Realizarea examenului medical la angajare are caracter obligatoriu in conditiile expuse, ceea ce inseamna ca fisa de aptitudine nu poate fi inlocuita cu alte inscrisuri precum adeverinta eliberata de medicul de familie sau de alt medic care sa ateste ca viitorul salariat este apt de munca.
 
In conformitate cu prevederile art. 13 lit. j) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca angajatorul nu poate angaja persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, nu corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute. Totodata, anngajatorul are obligatia de a asigura controlul medical periodic si, acolo unde este cazul, controlul psihologic periodic, dupa angajare. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei potrivit art. 39 alin. (4) din Legea 319/2006.
 
Potrivit dispoztiilor art. 57 alin. (3) din Codul muncii nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege. In concluzie, contractul individual de munca incheiat fara certifcatul medical prevazut de lege este sanctionat cu nulitatea absoluta intrucat s-a incalcat o norma de securitate si sanatate in munca imperativa, insa in cazul in care certificatul este obtinut ulterior si adaugat la dosarul de personal, nulitatea se acopera in baza art. 57 alin. (3) din Codul muncii.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiangajaremedicul de medicina munciiHG 355/2007Legea 319/2006

Data aparitiei: 31 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: Certificatul medical este obligatoriu la angajare! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]