Preavizul in 2019. Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa concediezi un angajat?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Octombrie 2019
03 Octombrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
preaviz 2019reglementare preavizconcediere preavizart 78 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca preavizul este reglementat prin art. 75 din Codul muncii – Legea 53/2003 republicata in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011.
 
Astfel, preavizul la concediere nu pot fi mai mic de 20 de zile lucratoare. In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractle ecolective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere (art. 81 alin. (4) din Codul muncii).
 
 
 
"Va rog sa mi spuneti daca s-a modificat recent legislatia in ceea ce priveste preavizul. Mai este 20 zile lucratoare pentru functii de executie si 45 zile lucratoare pentru functii de conducere sau s-a modificat, si daca da, cum este actualmente perioada de preaviz?"
 
 
Cu privire la preavizul la concediere ultima modificare a fost aprobata prin Decizia 8/2014 care admite recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Constanta si, in consecinta, stabileste ca:
 
IMPORTANT:
 
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelasi cod, neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsa in contractele colective sau individuale de munca, daca aceasta este mai favorabila angajatului, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere.
 
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 76 lit. b) din Codul muncii, raportat la dispozitiile art. 78 din acelasi cod, lipsa din cuprinsul deciziei de concediere a mentiunii privind durata preavizului acordat salariatului nu este sanctionata cu nulitatea deciziei si a masurii concedierii atunci cand angajatorul face dovada ca i-a acordat salariatului preavizul cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii sau cu durata prevazuta in contractele colective sau individuale de munca, in ipoteza in care aceasta este mai favorabila angajatului.
 
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Decizia a fost pronuntata in sedinta publica din 8 decembrie 2014 si publicata in publicata in Monitorul Oficial nr. 138 din 24 februarie 2015.
 
 
 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]