Ce este abaterea disciplinara?
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Prin aceasta actiune/ inactiune, au fost incalcate normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Care sunt sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor, conform Codul Muncii, art. 248:
a) avertismentul scris; (singura masura ce poate fi aplicata fara efectuarea in prealabil a unei cercetari disciplinare)
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile...vezi totul despre sanctiunile disciplinare - Codul Muncii >>>
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "In decizia de incetare este necesar sa specificam pentru fiecare angajat urmatoarele: Impotriva prezentei decizii de incetare a contractului individual de munca sus-numitul(a) se poate adresa cu contestatie la Tribunalul...... in termen de 45 de zile de la comunicare, tribunalul/judecatoria din judetul din care este acesta? Sau se poate scrie ceva la general sa nu stam sa cautam pentru fiecare angajat unde poate sa faca contestatie."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Va reamintim ca, potrivit art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa. Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind OBLIGATORIU:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Evitati greseli cu consecinte grave pe care le puteti face atunci cand concediati un salariat >>>
ATENTIE!
Pentru a fi legala, decizia de sanctionare trebuie sa cuprinda toate elementele enumerate de text. Lipsa unuia dintre ele va atrage nulitatea absoluta a masurii dispuse de angajator.
Decizia de incetare a contractului de munca trebuie sa contina in mod obligatoriu instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata. Asa incat unui salariat din judetul Galati ii va fi indicat Tribunalul Galati iar salariatului domiciliat in Constanta, ii va fi indicat Tribunalul Constanta si, nu generic, tribunalul/judecatoria din localitatea de domiciliu.
Sursa: PortalCodulMuncii