REVISAL-ul si concedierea, modificate din nou in Codul Muncii

20 Ianuarie 2011
20 Ianuarie 2011
angajaticodul munciiministerul munciiCORpreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mediafax a obtinut o noua forma a Codului Muncii, care contine propuneri de modificari in urma ultimelelor negocieri dintre Guvern si partenerii sociali. O decizie finala este asteptata in zilele urmatoare, cand sindicatele si Guvernul trebuie sa definitiveze Noul Cod al Muncii. Va prezentam mai jos 10 noi modificari propuse fata de varianta pusa deja in dezbatere publica.

1. Angajatorul va ramane cel obligat sa aduca probe in conflictul de munca

Printre noile propuneri pe care Ministerul Muncii le aduce proiectului de modificare a Codului muncii este si cea referitoare la sarcina probei in conflictele de munca. Astfel, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului.

In proiectul de lege privind modificarea Codului muncii aflat inca in dezbatere publica, Ministerul Muncii doreaca sarcina probei in conflictele de munca va reveni reclamantului, si nu angajatorului, fiind astfel propusa abrogarea articolului 287 din actualul Cod al muncii. In documentul obtinut de MEDIAFAX, Ministerul Muncii a renuntat la abrogarea articolului 287.

2. Angajatii temporar ar putea primi salarii mai mici

Potrivit ultimei variante a proiectului de modificare a Codului muncii, salariatul angajat temporar ar putea primi bani mai putini decat un angajat care presteaza aceeasi munca, dar nu va putea avea un venit mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii prevede ca “salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune se stabileste prin negociere directa cu agentul de munca temporara si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata”.

Proiectul Codului muncii aflat in dezbatere publica prevede noi modalitati de angajare propuse sunt munca temporara: contractul de munca fractionata (cu norma partiala), munca la domiciliu si contractul de ucenicie.

3. Prevederile privind concedierile colective nu se aplica salariatilor din institutii publice

Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii pe care Ministerul Muncii l-a supus dezbaterii publice in decembrie 2010 prevedea abrogarea articolului 72, potrivit caruia "angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora".

In ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii, Ministerul Muncii a renuntat la abrogarea articolului 72, propunand in schimb modificarea acestuia, in sensul in care prevederile referitoare la concedierile colective, cuprinse in articolele 68 - 71, sa nu se aplice salariatilor din institutiile si autoritatile publice sau in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care aceste concedieri au loc inainte de data expirarii contractelor.

4. Perioada de proba

Totodata este prevazut si ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, insa, in aceasta perioada, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Ministerul Muncii mai propune modificarea si completarea articolului 32, alineatul 4, prin care se stabileste ca perioada de proba constituie "vechime in munca si stagiu de cotizare", pana in prezent fiind prevazuta doar vechimea.

5. Completare in REVISAL

La articolul 34, fata de varianta aflata in dezbatere publica, se modifica un nou alineat, care prevede ca "Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, salariul brut de incadrare, sporurile permanente, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca".

6. Negocieri individuale pentru salariu

Ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii vizeaza si articolul 157, alineatul 1, potrivit caruia "salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/si colective intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora".

Astfel, potrivit ultimelor propuneri, salariul individual ar urma sa fie stabilit in urma negocierilor individuale intre angajator si salariat.

7. Preavizul creste la 20 de zile

In ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii se propune majorarea termenului de preaviz, de la 15 la 20 de zile, in cazul concedierii persoanelor care sunt inapte fizic si/sau psihic, fapt ce nu le permite sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, daca se desfiinteaza locul de munca sau in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, reprezentand incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, fara legatura cu persoana acestuia.

8. Concediul fara plata

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului de concediu fara plata numai daca absenta sa ar prejudicia grav desfasurarea activitatii, fara a mai fi necesar acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, cum prevede in prezent Codul Muncii.

9. Angajatii cu mai multe functii ar putea sa nu mai fie obligati sa declare locul functiei de baza

Salariatii care cumuleaza mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, ar putea sa nu mai fie obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita ocupatia de baza, potrivit ultimei variante a proiectului de modificare a Codului muncii.

Ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii prevede ca orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Totodata, initiatorii proiectului propun abrogarea alineatului 3 al articolului 35, care prevede ca "salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza".

10. Stabilirea atributiilor angajatului

Printre noile propuneri pe care Ministerul Muncii le aduce proiectului de modificare a Codului muncii este si modificarea alineatului 1, litera b a articolului 40, care in prezent stabileste ca angajatorul are dreptul "sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati".

Astfel, Ministerul Muncii propune ca angajatorul sa aiba dreptul "sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii".


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]