Studiu de caz: Reglementari importante in ceea ce priveste nulitatea contractului individual de munca

08 August 2011
08 August 2011
nulitate contractsanctiuni disciplinarecontract de muncasalariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nulitatea contractului individual de munca ia in calcul mai multe aspecte care fac parte din acelasi registru al nulitatii. Sunt tratate astfel atat efectele nulitatii, cat si caracteristicile care tin de nulitatea absoluta si nulitatea relativa. Ca mentiune generala, trebuie precizat ca nulitatea contractului individual de munca, asa cum este reglementata de Codul muncii in art. 57, exprima opiniile teoretice si practice in aceasta materie.

Initial, problemele pe care le ridica nulitatea contractului individual de munca se solutionau prin aplicarea regulilor referitoare la nulitatea din dreptul civil. Ulterior, nulitatea a fost consacrata in legislatia muncii, indirect, prin intermediul art. 68 lit. b) din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, in prezent abrogata, dar se aplicau, in continuare, normele dreptului comun. Legea nr. 62/2011 a dialogului social, reglementeaza nulitatea contractelor colective de munca.

In ceea ce priveste nulitatea absoluta si nulitatea relativa, trebuie amintit ca nulitatea contractului individual de munca este determinata de o cauza anterioara sau concomitenta incheierii acestuia, spre deosebire de incetarea contractului de munca, determinata de situatii intervenite pe parcursul executarii contractului respectiv.

Astfel, potrivit art. 57 alin. (2) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor. Astfel, nulitatea in dreptul muncii retroactiveaza, contractul de munca fiind un contract de prestatii succesive. Constatarea nulitatii unei clauze a contractului individual de munca nu determina, in principiu, decat inlaturarea acestuia, avand deci ca efect nulitate partiala si nu cea a intregului contract.

In continuare, potrivit art. 57 alin. (4) dispune: in situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.  In plus, de retinut ca, in temeiul art. 47 alin. (6), constatarea nulitatii si stabilirea potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.

Procedural, sunt aplicabile prin asemanare normele de la incetarea contractului de munca. Fie angajatorul, fie salariatul pot ridica celeilalte parti problema nulitatii. Constatarea nulitatii se face de catre cel care a incheiat pentru unitate contractul de munca si se comunica in scris salariatului. in cazul in care salariatul este cel care a contestat nulitatea, el o va comunica tot in scris unitatii. In ambele cazuri, se urmareste realizarea unui acord, ceea ce corespunde intru totul spiritului legislatiei muncii care pune in prim plan dialogul dintre partile contractului individual de munca.

In situatia in care partile nu se inteleg asupra nulitatii conform art. 57 alin. (7), se pronunta de catre instanta de judecata. Prin urmare, in situatia dezacordului intre partile contractului de munca, nulitatea, ca si in dreptul civil, este judiciara. Fata de dreptul comun, in care nulitatea absoluta poate fi invocata oricand, iar nulitatea relativa in anumite termene. Potrivit art. 268 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, republicat, constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada de timp in care contractul respectiv este in fiinta. Nu exista deci nicio distinctie, sub aspectul termenelor, intre nulitatea absoluta si cea relativa. Nulitatea determinata de existenta viciilor de consimtamant (eroare, dol) are caracter relativ. Ea este, prin urmare, remediabila.

Se remarca o diferenta semnificativa fata de regimul nulitatii in dreptul civil, aceasta constand in faptul ca in dreptul muncii sunt remediabile si o serie de nulitati absolute ale contractului individual de munca. Desigur, art. 57 alin. (3) din Codul muncii este formulat generic, incorporand deci si cazurile de nulitate absoluta, respectiv: Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.

Ca exemplu in acest sens, se precizeaza ca nulitatea se poate acoperi prin indeplinirea ulterioara a conditiilor de studii sau de vechime in munca, prin infiintarea ulterioara a postului care nu a existat la angajare sau deblocarea celui existent, dar blocat la data angajarii in munca, prin obtinerea ulterioara a avizului/autorizarii/atestarii din partea organului competent, prin manifestarea ulterioara a consimtamantului la incheierea contractului de munca de catre cel imputernicit de lege in acest scop sau prin obtinerea ulterioara a reabilitarii de catre cei incadrati in functii pentru care legea interzice incadrarea celor condamnati, fie pentru anumite fapte penale, fie pentru orice infractiune.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]