Concedierea salariatilor fara respectarea perioadei de preaviz. Ce consecinte apar?

concedierepreavizcodul munciidecizia de concediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate are mai multi salariati in somaj tehnic. Indemnizatia va fi suportata de societate. Din totalul de 10 salariati s-a decis ca masura de reducere a cheltuielilor trecerea in somaj a 3 persoane, prin desfiintarea postului. Se poate face concedierea salariatului din 01.05.2020, daca pana in 30.04.2020 a fost in somaj tehnic? Sau va trebui sa fie reluat o luna pentru acordarea preavizului necesar de 20 zile lucratoare inaintea trecerii in somaj? Daca nu avem disponibilati pentru inca o luna, care este procedura?
 
Raspunsul specialistului:
 
Nu exista nici o prevedere legala care sa va permita concedierea salariatilor in perioada starii de urgenta fara respectarea acordarii perioadei de preaviz.

Totodata, nici pe durata perioadei starii de urgenta si nici dupa iesirea din starea de urgenta concedierea salariatilor nu poate fi efectuata fara respectarea acordarii perioadei de preaviz.
 
Conform art. 65 alin.(1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia iar potrivit alin. (2), desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Astfel, angajatorul poate desfiinta postul daca desfiintarea are o cauza reala si serioasa si nu are legatura cu persoana salariatului. Angajatorul trebuie sa respecte termenul de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare precum si intreaga procedura a concedierii individuale.
 
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelasi cod, neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsa in contractele colective sau individuale de munca, daca aceasta este mai favorabila angajatului, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere.
 
Astfel, in cazul concedierii in baza art. 65 alin. (1) din Codul muncii este necesar sa se acorde termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare. Daca ati prevazut in contractul individual un termen mai mare de 20 de zile lucratoare, aveti obligatia sa acordati preaviz pe durata acestui termen.
 
Cu alte cuvinte nu este posibila concedierea salariatilor fara preaviz nici pe durata starii de urgenta si nici dupa iesirea din starea de urgenta ci este obligatorie acordarea preavizului.
 
Consecinta neacordarii preavizului este aceea ca decizia de concediere este nula, iar instanta de judecata va constata nulitatea acesteia daca este sesizata de salariat si va dispune reintegrarea salariatului si plata drepturilor cuvenite in perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedierepreavizcodul munciidecizia de concediere

Data aparitiei: 30 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedierea salariatilor fara respectarea perioadei de preaviz. Ce consecinte apar? Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]