O societate are mai multi salariati in
somaj tehnic. Indemnizatia va fi suportata de societate. Din totalul de 10 salariati s-a decis ca masura de reducere a cheltuielilor trecerea in somaj a 3 persoane, prin desfiintarea postului. Se poate face concedierea salariatului din 01.05.2020, daca pana in 30.04.2020 a fost in somaj tehnic? Sau va trebui sa fie reluat o luna pentru acordarea preavizului necesar de 20 zile lucratoare inaintea trecerii in somaj? Daca nu avem disponibilati pentru inca o luna, care este procedura?
Raspunsul specialistului:
Nu exista nici o prevedere legala care sa va permita concedierea salariatilor in perioada starii de urgenta fara respectarea acordarii perioadei de preaviz.
Totodata, nici pe durata perioadei starii de urgenta si nici dupa iesirea din starea de urgenta concedierea salariatilor nu poate fi efectuata fara respectarea acordarii perioadei de preaviz.
Conform art. 65 alin.(1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia iar potrivit alin. (2), desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Astfel, angajatorul poate desfiinta postul daca desfiintarea are o cauza reala si serioasa si nu are legatura cu persoana salariatului. Angajatorul trebuie sa respecte termenul de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare precum si intreaga procedura a concedierii individuale.
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelasi cod, neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsa in contractele colective sau individuale de munca, daca aceasta este mai favorabila angajatului, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere.
Astfel, in cazul concedierii in baza art. 65 alin. (1) din Codul muncii este necesar sa se acorde termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare. Daca ati prevazut in contractul individual un termen mai mare de 20 de zile lucratoare, aveti obligatia sa acordati preaviz pe durata acestui termen.
Cu alte cuvinte nu este posibila concedierea salariatilor fara preaviz nici pe durata starii de urgenta si nici dupa iesirea din starea de urgenta ci este obligatorie acordarea preavizului.
Consecinta neacordarii preavizului este aceea ca decizia de concediere este nula, iar instanta de judecata va constata nulitatea acesteia daca este sesizata de salariat si va dispune reintegrarea salariatului si plata drepturilor cuvenite in perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<