Asa cum prevede art. 40 litera f) din Codul muncii republicat, stabilirea obiectivelor de performanta individuala, cat si a criteriilor de evaluare a realizarii acestor obiective reprezinta un drept al angajatorului. Ca urmare, dat fiind faptul ca acest obiective de performanta indidividuala, stabilirea lor cat si a criteriilor si procedfuriilor de evaluare se numara printre drepturile detinute de angajator, in baza raportului juridic angajat - angajator, acestea vor fi stipulate in cuprinsul Regulamentului intern, in temeiul art. 242 lit. i) din Codul muncii republicat.
Referitor la criteriile de evaluare, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii republicat, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, asa cum stipuleaza alin. (3) din acelasi articol. Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt prevazute ca element distinct, prevazut la lit. e) a art.17 din Codul muncii.
In consecinta, criteriile de evaluare a activitatii profesionale individuale este un element al contractului individual de munca, in temeiul Codului muncii republicat. In cazul persoanelor incadrate anterior intrarii in vigoare a Legii 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 Codul muncii criteriile de evaluare vor putea fi introduse in contractul individual de munca numai cu acordul salariatului, prin incheierea unui act aditional la contract.Criteriile de performanta se stabilesc de catre angajator in continutul Regulementului intern, nefiind necesar acordul salariatului in acest sens. Prevederile Regulementului intern se aplica tuturor salariatilor incepand cu data la care acestia au semnat pentru luarea la cunostinta, indiferent de data angajarii acestora.