legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Modificarea salariului numai prin act aditional

salariuact aditionalcodul muncii

Intrebare

In urma unor negocieri, angajatorul unui SRL decide ca in luna octombrie sa majoreze salariul unui angajat Astfel, se intocmeste actul aditional si se inregistreaza in ReviSal. La sfarsitul lunii se hotaraste ca nu se poate sustine acest salariu si in urma discutiilor cu angajatul firmei revine la salariul initial.
Actele aditionale intocmite au fost semnate de angajat - angajator dar nu au fost insotite de alte documente, rapoarte justificative, evaluarea performantelor.
Care este baza legala?
Un act aditional de modificare a elementelor CIM se inregistreaza in ReviSal in timp de 20 de zile si face parte din elementele dosarului de personal? Trebuia modificata si fisa postului?

Raspuns

Salariul este element constitutiv al contractului individual de munca. Modificarea salariului se realizeaza in baza acordului de vointa al ambelor parti contractante, angajat si salariat, materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca.
Pentru incheierea actului aditional este suficient acordul de vointa al partilor raportului de munca, nefiind necesara incheierea altor documente care sa justifice in vreun fel acordul intervenit intre parti.

Art. 17 alin. (3) lit. k) din Codul muncii , republicat, prevede ca persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata si cu privire la salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii , republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Totodata, conform art. 41 alin. (1) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, iar alin. (3) lit. e) din acelasi articol prevede ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Baza legala a modificarii CIM prin act aditional este art. 17 alin. (3) lit. k) si alin. (5) coroborat cu art. 41 alin. (1) si alin. (3) lit. e) din Codul muncii , republicat.
In ceea ce priveste inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), in concordanta cu art. 4 alin. (2) teza I din HG 500/2011, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g), printre care regasim si elementul salariu, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii respectiv, in ziua lucratoare anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la apariatia modificarii salariului.

De exemplu, daca modificarea salariului se produce incepand cu 4 octombrie aceea este data aparitiei modificarii, actul aditional se poate incheia cel tarziu in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, iar inregistrarea in Revisal se va efectua cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data cand s-a produs modificarea salariului. Astfel, daca modificarea salariului se produce la 4 octombrie, inregistrearea in registrul electronic se poate face cel tarziu in ziua de 28 octombrie.

Potrivit art. 8 alin. (2) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

Asadar, actele aditionale fac parte din dosarul personal al salariatului.
In ceea ce priveste fisa postului, aceasta se modifica numai in momentul in care se modifica atributiile postului salariatului.
Atata vreme cat s-a modificat doar salariul, nu trebuia modificata si fisa postului.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariuact aditionalcodul muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 23 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Modificarea salariului numai prin act aditional Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]