Documente necesare angajatorului, la angajare - LISTA completa

Mara Dobrin
Mara Dobrin
12 August 2024
12 August 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
documente necesare la angajareModel de declaratie privind locul unde se desfasoara functia de bazalista documente angajare
Documente necesare angajatorului, la angajare - LISTA completa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un manager HR sau un recrutor trebuie sa fie la curent cu lista documentelor necesare la angajare. Asa ca expertii de la Rentrop & Straton au intocmit o lista completa si explicativa, astfel incat veti sti exact ce aveti de facut, atunci cand va ocupati de procesul angajarii. 
 

Documente necesare angajatorului, la angajare 

 
a) Dovada comunicarii salariatului a unui exemplar al regulamentului intern/contractului colectiv de munca
b) Declaratie pe propria raspundere a salariatului privind persoanele aflate in intretinere in vederea acordarii deducerii personale
 
Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
 
– datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
 
– datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
 
 
c) Declaratie pe propria raspundere a salariatului privind casa de asigurari de sanatate unde este asigurat
 
Angajatorul declara in formularul 112 casa de asigurari de sanatate unde este asigurat salariatul. De aceea este necesar ca salariatul sa ii furnizeze angajatorului aceasta informatie.
 
Scapati de AMENZI URIASE urmand regulile de aur pentru procesul de angajare!
 
Evitati cele mai frecvente greseli!
 
Va oferim "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal, detalii AICI >>>
 
d) Declaratie pe propria raspundere a salariatului privind persoanele coasigurate
 
Angajatorii inscriu coasiguratii salariatului in sistemul de asigurari sociale de sanatate conform prevederilor Legii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
 
– CNP coasigurat;
– nume coasigurat;
– prenume coasigurat;
– tip coasigurat: sot/sotie, parinti.
 
Salariatul va prezenta o declaratie pe propria raspundere prin care aceasta declara ca are in intretinere sotul/sotia/parintii.
 
e) Declaratie pe propria raspundere a salariatului privind situatia proprie
 
– Daca este somer la data angajarii. In vederea angajarii unei persoane provenind din randurile somerilor, angajatorul are obligatia de a inainta Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca o cerere de repartitie. De aceea este necesar sa cunoasca daca salariatul este somer la data angajarii.
 
– Daca este pensionar. Este necesar ca angajatorul sa cunoasca daca salariatul este pensionar, intrucat contributiile sociale la sistemul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza daca salariatul are calitatea de pensionar.
 
– Daca este persoana cu handicap. Este necesar ca angajatorul sa cunoasca daca salariatul este incadrat in grad de handicap intrucat daca salariatul este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat, angajatorul nu calculeaza impozit pentru veniturile salariale intrucat salariatul este scutit.
 
– Daca a fost salariat in luna angajarii pana la data angajarii. Daca reangajarea are loc in aceeasi luna cu lichidarea, la stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate in aceasta luna de la angajatorul urmator nu se va lua in calcul deducerea personala. Astfel, daca salariatul se angajeaza in cursul lunii, noul angajator nu ii acorda deducerea pentru veniturile salariale realizate in luna respectiva. Deducerea se acorda doar de fostul angajator.
 
DA, doresc sa COMAND Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR, detalii aici >>>
 
Aceasta declaratie poate fi data dupa urmatorul model:
 

Declaratie deducere

 
Subsemnatul………………, posesor al CI, seria …………. nr. ……………………. eliberat de ……………………… la data de……………………………, cod numeric personal……………………..declar pe proprie raspundere urmatoarele:
 
– detin/nu detin calitatea de somer;
– detin/nu detin calitatea de pensionar;
– sunt/nu sunt incadrat in grad handicap grav/accentuat;
– in luna in curs am realizat/nu am realizat venituri din salarii.
 
Ma oblig sa informez angajatorul cu privire la orice modificare a prezentei declaratii in termen de 3 zile de la aparitia modificarii.
Salariat
……….....
Semnatura
………..
 
f) Declaratie pe proprie raspundere cu privire la functia de baza
 
Conform art. 7 pct. 2 din Codul fiscal, activitate dependenta la functia de baza reprezinta orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat. In cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
 
Declaratia este necesara intrucat anumite drepturi se acorda numai la locul unde salariatul are functia de baza: tichetele de masa, deducerea personala.
 

Model de declaratie privind locul unde se desfasoara functia de baza

 
Declaratie
 
Subsemnatul ………………………., posesor al CI, seria …………. nr. ……………………. eliberat de ……………………… la data de……………………………, cod numeric personal…………………….. declar pe proprie
raspundere ca detin functia de baza la ……………………………. (se indica angajatorul la care se declara).
Salariat
……….....
Semnatura
………..
Important!
 
Salariatul nu are obligatia sa declare angajatorului unde nu detine functia de baza, locul unde detine functia de baza. Aceasta declaratie se da doar angajatorului unde salariatul detine functia de baza.
 
g) Adeverinta de la fostul angajator privind veniturile asupra carora acesta a virat contributia pentru concedii si indemnizatii
 
Baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se constituie din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Daca aceste venituri au fost realizate, in totalitate sau in parte, de salariat la fostul angajator, este necesara adeverinta prin care acest angajator atesta veniturile asupra carora a virat contributia pentru concedii si indemnizatii.
 
h) Certificat privind stagiul de cotizare eliberat de casa de pensii
 
Contractul de munca inceteaza de drept la data la care salariatul implineste conditiile de varsta si stagiul de cotizare pentru pensionare. Astfel, la momentul la care salariatul implineste varsta de pensionare, angajatorul trebuie sa cunoasca daca salariatul indeplineste conditia stagiului minim de pensionare.
 
Problema poate fi rezolvata prin existenta unui certificat eliberat de casa teritoriala de pensii privind stagiul de cotizare realizat de salariat. Recomandam solicitarea acestui certificat inainte de angajare intrucat la acest moment salariatul este interesat de incheierea contractului individual de munca, fapt pentru care va prezenta viitorului angajator documentele solicitate.
 
Lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR” va ofera intr-o forma unitara toata informatia necesara in cazul in care vreti sa angajati pe cineva.
 
Acest produs constituie in fapt o adevarata lista de control care nu va lasa sa pierdeti din vedere niciun element important si a carui omitere va poate crea necazuri mari in cazul unui control ITM, detalii AICI >>>
 
 
i) Certificatul de integritate comportamentala
 
Institutiile din sistemul de invatamant, sanatate sau protectie sociala, precum si orice entitate publica sau privata a carei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizica sau evaluarea psihologica a unei persoane au obligatia de a solicita persoanelor cu care incheie raporturi de munca, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentala.
 
Acest certificat se elibereaza in conditiile Legii nr. 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, publicate in Monitorul Oficial nr. 522 din 26 iunie 2019.
 
Alte documente referitoare la executarea contractului individual de munca:
 
a) Documentele privind evaluarea performantelor profesionale
b) Acte aditionale referitoare la formarea profesionala
c) Plangeri ale salariatului si documentele prin care plangerile au fost rezolvate de angajator
d) Situatia concediilor de odihna si a altor concedii:
 
– fisa angajatului cu zilele de concediu si planificarea efectuarii acestora;
– cererile angajatului de efectuare a acestor zile de concediu;
– cererile angajatului de efectuare a altor tipuri de concedii.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]