Dosarul medical are o traiectorie "profesionala" sinuoasa, pe care multi salariati nu o cunosc, desi i-ar ajuta sa o cunoasca.
Dosarul medical si fisa de expunere la riscuri profesionale se pastreaza la cabinetul de medicina muncii unde s-au efectuat examenul medical de angajare si controlul medical periodic.
Inregistrarile medicale sunt pastrate o perioada de timp cel putin egala cu durata medie de expunere - afectare a starii de sanatate, pentru fiecare categorie de risc profesional, astfel:
a) cabinetul de medicina muncii pastreaza dosarele medicale, fisele de expunere la riscuri profesionale si datele de morbiditate profesionala;
b) angajatorul pastreaza lista locurilor de munca cu riscuri profesionale si concluzia examinarii medicale (fisa de aptitudine);
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
c) in cazul schimbarii structurii de medicina muncii cu care a fost realizata supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, inregistrarile medicale se predau noului cabinet de medicina muncii agreat de angajator.
Legea prevede ca la transferul in alta unitate (inteles in sens larg, atat de transfer la alta subunitate a angajatorului cat si ca incetare a contractului de munca la un angajator si incheierea unui nou contract de munca, cu un nou angajator), angajatului i se vor inmana copii ale dosarului sau medical si ale fisei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la cabinetul de medicina muncii al unitatii respective.
Prevederea e importanta, deoarece, mai ales dupa o varsta, cunoasterea starii de sanatate pe baza unor documente stranse timp de ani de zile poate evita multe pericole ce tin de sanatate. De asemenea, la schimbarea locului de munca in alta unitate, lucratorului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la structura de medicina muncii a unitatii respective. In practica se inmaneaza noului cabinet de medicina muncii intregul dosar, nu numai copiile.
Mai este un caz, nedorit, dar posibil in vremurile pe care le traim: angajatorii in procedura de faliment vor informa structura de medicina muncii, care va preda la randul ei inregistrarile medicale autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.
Cu alte cuvinte, dosarul medical "urmareste" pe salariat oriunde merge. Ba inca - desi legea nu prevede limpede - poate fi folosit si dupa pensionare, pentru a demonstra - bunaoara - ca anumite boli ale fostului salariat sunt legate de conditiile avute la unul sau mai multe din locurile de munca anterioare.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri