"Cate zile libere poate primi un angajat pentru mutarea in alta locuinta?"
Raspunsul specialistilor:
Acordarea zilelor libere este reglementata prin lege, prin contractul de munca sua prin regulamentul intern. Acordarea unor zile libere la mutarea in alta locuinta face obiectul reglementarii in contractul de munca sau in regulamentul intern.
40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei! Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>>
Astfel, conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:
Zile libere legale in Romania
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, stabilite prin lege, sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Conform art. 143 din Codul muncii, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Zile libere platite - evenimente familiale deosebite
In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna, iar evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 152 din
Legea 53/2003 Codul muncii).
Astfel, in sectorul privat zilele libere platite sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern, iar modalitatea de acordare trebuie stabilita tot prin aceste documente, indiferent de obiectul de activitate si programul de lucru.
Asadar, beneficiaza de zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariatii care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.
In cazul in care la nivelul unei unitati nu exista nici un
contract colectiv de munca aplicabil angajatorul va putea stabili acordarea acestor zile libere prin regulamentul intern.
In concluzie, zilele libere se acorda astfel cum partile au stabilit, de regula cu ocazia evenimentului sau cel tarziu in cursul lunii in care a avut loc evenimentul.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in iunie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.