legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariat temporar. Program de lucru. Drepturi salariale

munca temporaracodul munciilegislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Pot sa angajez personal cu program flexibil care nu intruneste norma de lucru nici macar pentru un contract partial de 2 ore/zi? Mi se cere sa lucreze doar sambata si duminica si eventual citeva ore in cursul saptamanii, ce fel de contract pot sa-i fac, avind in vedere ca sunt agent de munca temporara Ce scriu la programul de lucru si cum stabilesc salariu in raport cu orele lucrate?

Raspuns:
Munca temporara, potrivit art. 87 alin.(1) din Codul muncii, este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara, presteaza munca in favoarea unui utilizator.

Contractul de munca temporara este un contract individual de munca pe perioada determinata. Durata sa, potrivit art. 89 alin. (1) din Codul muncii,  nu poate fi mai mare de 12 luni, totusi putand fi prelungita o singura data pana la 18 luni.

In contractul de munca temporara se precizeaza, in afara elementelor prevazute la art. 17 si la art. 18 alin. (1) din Codul muncii, conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si modalitatile de remunerare a salariatului temporar.

Cu privire la continutul contractului de munca temporara, art.4 din H.G nr. 938/2004 privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara stabileste ca agentul de munca temporara incheie cu salariatul un contract de munca temporara, in scris, care trebuie sa cuprinda elementele prevazute la art. 93 din Legea nr. 53/2003, dupa cum urmeaza:
a) datele de identificare a partilor;
b) misiunea de munca temporara pentru care a fost angajat salariatul temporar, atunci cand contractul de munca temporara se incheie pe durata unei singure misiuni de munca temporara;
c) tipul de activitate pentru care este angajat salariatul temporar, atunci cand contractul de munca temporara se incheie pentru mai multe misiuni de munca temporara;
d) identitatea si sediul utilizatorului;
e) locul executarii misiunii de munca temporara sau posibilitatea ca salariatul temporar sa-si desfasoare activitatea, succesiv, la diversi utilizatori;
f) pregatirea profesionala si abilitatile salariatului temporar;
g) data de la care contractul de munca temporara urmeaza sa-si produca efectele;
h) durata misiunii de munca temporara si conditiile in care aceasta poate fi prelungita;
i) conditiile concrete in care urmeaza sa se desfasoare munca in cadrul misiunii de munca temporara, respectiv riscurile specifice postului;
j) concediul de odihna la care salariatul temporar are dreptul;
k) eventuala perioada de proba, stabilita in conditiile legii;
l) conditii de acordare a preavizului;
m) drepturile salariale si modalitatile de remunerare a salariatului temporar, precum si periodicitatea platii;
n) durata normala a muncii;
o) informatiile necesare in cazul in care salariatul temporar urmeaza sa-si desfasoare activitatea in strainatate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003;
p) clauze privind incetarea raporturilor de munca din initiativa agentului de munca temporara, la sesizarea utilizatorului.

Astfel, unul din elementele contractului de munca temporara il constituie durata normala a muncii salariatului temporar.

In consecinta, in contractul de munca temporara veti preciza aceasta durata neavand obligatia ca aceasta durata sa fie de minim 2 ore zilnic. De asemenea, in contractul de munca temporara se va preciza programul de lucru inegal al salariatului.

La art. 95 din Codul muncii sunt statornicite regulile privind salarizarea angajatului temporar astfel:

(1) Pe toata durata misiunii salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara.

(2) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.

(3) In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil utilizatorului.

(4) Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre bugetele statului si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii.

(5) In cazul in care in termen de 15 zile calendaristice de la data la care obligatiile privind plata salariului si cele privind contributiile si impozitele au devenit scadente si exigibile, iar agentul de munca temporara nu le executa, ele vor fi platite de utilizator, in baza solicitarii salariatului temporar.

Asadar, agentului de munca temporara ii revine obligatia de a acorda salariatului temporar acelasi salariu cu cel pe care utilizatorul il plateste salariatului sau care presteaza aceeasi munca sau una similara. In situatia in care nu exista un astfel de salariat, se va lua in calcul salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil utilizatorului.

Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru ale salariatului care presteaza aceeasi munca sau una similara.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca temporaracodul munciilegislatia muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 21 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salariat temporar. Program de lucru. Drepturi salariale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Zile libere platite pentru efectuarea testului COVIDIntrebare: Un angajator decide ca salariatii sai sa efectueze, pe cheltuiala sa, testul medical de diagnosticare a infectiei COVID-19 in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2. In aceasta situatie, cum vor fi pontati salariatii in zilele cuprinse intre ziua efectuarii testului si ziua primirii rezultatului, inlcusiv? Mentionez ca in aceste zile nu vor fi prezenti la serviciu, urmand sa revina in ziua urmatoare celei in care laboratorul de analize medicale le comunica un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Spatii de locuit oferite salariatilor. Tratament fiscalIntrebare: Angajatorul a amenajat in curtea societatii spatii de locuit pentru salariatii care sunt din provincie. Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in acest caz. Este considerata avantaj in natura? Se incheie contract de inchiriere intre societate si angajat? Trebuie mentionat in contractul de munca al salariatului acest aspect?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]