Un salariat angajat in functia de sef serviciu exercita temporar si o alta functie de sef serviciu (in aceeasi societate dar cu atributii diferite) devenita vacanta, pana la ocuparea acesteia, in baza unei decizii a angajatorului emisa in temeiul CCM aplicabil la nivelul societatii si anterioara Legii nr.40/2011.
Clauza din CCM la nivelul societatii are urmatorul enunt: porurile ce se acorda in conditiile prezentului contract colectiv de munca sunt: .............- pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% aplicat la salariul de baza al functiei inlocuite; acest spor se acorda doar cu dispozitia scrisa a conducerii societatii.
Dupa modificarea Codului muncii prin Legea 40/2011 (art. 35), in cazul prezentat, se mai poate mentine sporul acordat salariatului in baza deciziei angajatorului, pentru functia indeplinita temporar, pana la ocuparea acesteia?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Raspuns: Daca pe langa functia detinuta, salariatul este de acord cu exercitarea si a unei alte functii in cadrul aceluiasi angajator atunci ne regasim in fata unui cumul de functii la acelasi angajator. In conformitate cu art. 35 din Codul muncii , republicat, potrivit caruia, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Asadar, fiecare functie presupune incheierea unui contract individual de munca si primirea unui salariu pentru exercitarea atributiilor functiei respective.
In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii, salariatul poate incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator.
Astfel, salariatul va beneficia de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile cumulate.
Observam ca dispozitiile din CCM la nivel de unitate se refera la acordarea unui spor pentru o functie inlocuita.
Un exemplu care s-ar putea retine in practica pentru acordarea unuri spor: un salariat X al unitatii preia atributiile unei alte functii al carui titular Y este inlocuit temporar de salariatul X datorita faptului ca salariatul Y se afla in imposibilitatea sa isi desfasoare activitatea specifica o anumita perioada de timp, fara ca CIM al acestuia din urma sa fie suspendat astfel incat sa poate fi angajat pe functia detinuta de Y o persoana cu CIM pe durata determinata.
De exemplu salariatul Y este in concediu de odihna, situatie in care CIM al salariatului Y nu se suspenda, prin urmare nu poate fi angajata pe functia salariatului Y o alta persoana cu un CIM pe durata determinata in temeiul art. 83 lit. a) din Codul muncii , republicat, insa este necesar ca sarcinile pe care le are salariatul Y sa fie in continuare executate, neputand suporta o amanare pe perioada cat salariatul Y se afla in concediu de odihna.
In situatia in care la nivelul angajatorului exista un post vacant si este necesara prestarea acelor activitati specifice respectivei functii, apreciez ca acesta se va face prin incheierea unui contract individual de munca pe acea functie. In situatia in care nu exista incompatibilitati pentru cumulul celor de functii, salariatul din speta prezentata va putea incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator.
In concluzie, in speta apreciez ca nu exista un motiv intemeiat care sa poata justifica indepartarea de la aplicare a regulilor prevazute de art. 35 din Codul muncii , republicat, care stabilesc incheierea mai multor CIM in caz de cumul de functii, situatie in care salariatul va primi salariul corespunzator fiecarei functii.