Angajat arestat la domiciliu: angajatorul a luat decizia incetarii contractului individual de munca, mai datoreaza contributii la somaj?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
09 Noiembrie 2016
09 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cim suspendatcontributii somajincetare cim prin acordul partilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator se poate confrunta cu situatii neobisnuite in cadrul companiei sale, iar arestarea la domiciliu a unuia dintre angajati poate constitui o astfel de situatie.


 
Cum ar trebui sa procedeze angajatorul in acest caz, dat fiind faptul ca in aceasta perioada de arest la domiciliu contractul individual de munca (CIM) este suspendat? Dar in situatia in care decide incetarea CIM? Angajatorul va datora contributii pentru somaj?
 


 
In speta, vom analiza o situatie prezentata de un angajator pe PortalInstituiiPublice.ro: "O persoana este arestata la domiciliu incepand cu luna august pe o perioada de 30 de zile. Pe perioada arestului la domiciliu contractul individual de munca este suspendat. Deoarece perioada arestului la domiciliu s-a prelungit cu inca 30 de zile angajatorul a luat decizia incetarii contractului individual de munca in luna octombrie. Angajatul nu a efectuat concediu de odihna la care avea dreptul, prin urmare in luna octombrie trebuie sa ii platim indemnizatia pentru concediu de odihna neefectuat. Va rugam sa ne comuninicati daca trebuie retinuta contributia de asigurari pentru somaj la indemnizatia mentionata mai sus."
 


 
In primul rand, este demn de mentionat inca de la inceput ca potrtivit art. 189 punctul 5 din Codul fiscal se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari pentru somaj veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite ori de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii.

 
 
In acest context, pentru veniturile aferente perioadelor in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele mentionate in art.189,  in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, NU se datoreaza contributii pentru somaj.

 
 
 
Pentru a citi mai multe despre aceste contributii citeste PortalInstitutiiPublice
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]