Intrebare: Un fost salariat in varsta de 65 ani dar cu o vechime totala de 8 ani, se poate pensiona limita varsta? In cazul unui raspuns afirmativ, cand ar putea depune dosarul si ce acte contine el?
Raspuns: Conform dispozitiilor art. 56 lit. c) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Pentru aplicarea art. 56 lit. c) este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii, si anume:
1) varsta standard de pensionare;
2) stagiu minim de cotizare.
Indeplinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare se verifica prin cercetarea anexei nr. 5 la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice - VARSTE STANDARD de pensionare, stagii complete si stagii minime de cotizare.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghidul HR-istului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In baza Legii 263/2010 varsta standard de pensionare este de 64 ani si 4 luni pentru barbat si 59 ani si 4 luni pentru femei. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta este de 13 ani si 8 luni, in iunie 2012, urmand ca acest stadiu sa ajunga, in luna martie 2015 , la 15 ani.
Astfel ca, desi salariatul indeplineste conditiile de varsta standard de pensionare, el nu le indeplineste pe cele cu privire la stagiul minim de cotizare stagiu. In concescinta, salariul dumneavoastra se va putea, pensiona peste 7 ani, la implinirea varstei de 72 de ani, conditia fiind ca la implinirea acesti varste el sa fi realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani si o luna.
Referitor la dosarul de pensionare pentru limita de varsta, acesta va trebui sa contina urmatoarele documente, in functie de situatie si particularitati:
- cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 6) la Normele de aplicare a Legii nr.263/2010)
- carnetul de munca (original si copie)
- carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie)
- carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie)
- alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata
actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie) - livretul militar (original si copie)
- diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi
- adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original)
- adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original)(anexa12),(anexa13),(anexa14) la Normele de aplicare a Legii nr.263/2010
- adeverinta cu cuantumul ajutorului de somaj pentru cei care au beneficiat de somaj in dupa data de 01.04.2001
- adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original)
- procura speciala, pentru mandatar (original si copie)
- dovada incetarii calitatii de asigurat in cazulØ inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original)
- acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar alØ Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare
- alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.