“Pentru perioada 1996-2015 un administrator care a lucrat in afara tarii doreste sa plateasca contributii pentru pensie. Cum se procedeaza si ce sume ar trebui achitate?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. I alin. (1) din OUG 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurarii unor persoane in sistemul public de pensii, prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la asigurarea in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare, si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.
Astfel, administratorul poate face plata contributiilor la sistemul de pensii pe o perioada de cel 6 ani anterior lunii incheierii contractului de asigurare.
In baza art. II din OUG 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurarii unor persoane in sistemul public de pensii administratorul trebuie sa incheie cu casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta sa un contract de asigurare sociala pana la data de 1 septembrie 2021, persoanele prevazute la art. I pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1 a ordonantei.
La incheierea contractului de asigurare sociala, administratorul completeaza o declaratie, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 a ordonantei, din care sa reiasa ca, in perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea, indeplineste urmatoarele conditii cumulative:
a) nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia;
b) nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;
c) la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar.
Conform art. III din aceeasi ordonanta administratorul va plati contributia la pensii in cota de 25% la venitul pe care il scrie in contractul de asigurare dar acest venit nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.
Ordonanta 163/2020 mentioneaza ca plata contributiei de asigurari sociale datorate se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 august 2021.
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru
PortalCodulMuncii.ro asigurare sociala, retroactiv, limita de varsta, stagiu de cotizare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<