Angajatul se pensioneaza pentru limita de varsta. Cand ii incetam contractul de munca?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
18 Ianuarie 2016
18 Ianuarie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
pensiipensie pentru limita de varstapensionare limita de varstapensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incetarea contractului de munca pentru angajatul care se pensioneaza pentru limita de varsta reprezinta un subiect important, pe care il vom trata in numeroase randuri.

Astazi discutam despre incetarea contractului de munca in cazul angajatului care se pensioneaza pentru limita de varsta cu si fara reducerea varstei standard de pensionare prin fructificarea grupei de munca.

Luam doua cazuri concrete:

A. Salariatul a lucrat in grupa I de munca si doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta. Beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare.

Cand inceteaza contractul acestui salariat?

Spre deosebire de pensia pentru limita de varsta, pensionarea cu reducerea varstei standard de pensionare atrage incetarea de drept a contractul individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie.

Angajatorul va emite decizia de incetare a contractului individual de munca in termen de 5 zile lucratoare de la comunicarea deciziei de pensie.

Dupa emiterea deciziei prin care se constata incetarea contractului individual de munca, angajatorul poate incheia un alt contract de munca.


B. Salariatul a lucrat doar in conditii normale de munca si doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta. Nu beneficiaza de reducerea varstei de pensionare.

Cand inceteaza contractul acestui salariat?

La data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta.  



Cine poate cumula pensia cu salariul?

Asa cum prevede art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).



Va amintim care sunt tipurile de pensii de care beneficiaza romanii:

1. pensia publica (pilonul I de pensii) reglementata de Legea nr. 263/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare;

2. pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii) reglementata de Legea nr. 411/2004, republicata in Monitorul Oficial nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare;

3. pensia privata facultativa (pilonul III de pensii) reglementata de Legea nr. 204/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 31 mai 2006.

4. produsele de asigurare de viata cu economisire si/sau acumulare de capital vandute de catre companiile de asigurari ca venit suplimentar la varsta pensionarii si in mentalul colectiv asimilate sub denumirea de asigurare de pensie privata reglementata de Legea nr. 32/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 148 din 10 aprilie 2000.


Pensia Pilonul I - se activeaza din momentul in care te angajezi si incepi sa cotizezi 10,5% CAS, contributie de asigurari sociale, respectiv pensie. Aici cotizezi pentru a sprijini actualii pensionari din sistem. Pentru tine vor contribui, cand vei iesi la pensie, angajatii viitori.

Pensia Pilonul II - se activeaza in mod obligatoriu, fara sa cotizezi in plus fata de CAS. Din cei 10,5% CAS, 5% se directioneaza catre pilonul II. Banii se acumuleaza in contul tau si pot fi folositi cand iesi la pensie, alaturi de banii din pensia publica Pilonul I. In cazul in care are loc decesul persoanei in cauza, banii din cont revin mostenitorilor. In caz de invaliditate de gradul II sau III nerevizuibil, primesti suma acumulata in cont pana la acel moment.

Pensia Pilonul III - este facultativa si reprezinta modalitatea prin care poti contribui cu pana la 15% din Venitul Lunar Brut. Poti contribui tu, angajatorul tau sau amandoi. Banii iti revin tie, in totalitate, dupa implinirea varstei de 60 de ani. Si acest tip de pensie poate deveni ajutor pentru mostenitorii tai, in caz de deces. De asemenea, in caz de invaliditate, atunci cand nu mai poti lucra, pensia privata facultativa te va sustine.


Iata, rezumativ, ce trebuie sa stiti despre PLV, PA si PAP:

Pensie pentru limita de varsta (PLV)
Pensia pentru limita de varsta reprezinta o suma de bani oferita persoanelor care indeplinesc in mod cumulativ conditiile aferente. Dupa iesirea la pensie pentru limita de varsta, persoanele beneficiare pot continua sa presteze activitate.

Pensia pentru limita de varsta implica incetarea contractului de munca in ziua in care persoana implineste varsta de pensionare. Un nou contract de munca se va incheia intre parti daca se doreste colaborarea in continuare.

PLV se acorda asiguratilor care indeplinesc in mod cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.


Pensie anticipata (PA)
PA se cuvine in urmatoarele conditii indeplinite cumulativ:

- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al PLV.


Pensie anticipata partial (PAP)
PAP se cuvine in urmatoarele conditii, indeplinite cumulativ

- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Cuantumul PAP se stabileste din cuantumul PLV care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea PLV.


Va amintim:

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.



Cum se calculeaza cuantumul pensiei pentru limita de varsta?

Folosim urmatoarea formula de calcul:

P= Vpp X Pma

P = pensia,
Vpp = valoarea punctului de pensie
Pma = punctajului mediu anual.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]