Se pare ca romanii nu doresc sa continue activitatea in campul muncii odata ce au indeplinit conditiile necesare pentru a iesi la pensie.
Aceste date au fost scoase la iveala de un studiu european, care monitorizeaza comportamentul cetatenilor dupa pensionare.
Concret, majoritatea persoanelor din Uniunea Europeana care au iesit la pensie in 2023 au incetat sa mai lucreze si doar 13% dintre acestea au continuat sa lucreze, Romania fiind la coada clasamentului, cu doar 1,7% dintre pensionari care lucrau si dupa pensionare.
Aceste informatii din sondajul EU-LFS au fost date publicitatii in data de 9 decembrie, de Eurostat si citate de Agerpres.
Tarile baltice - cea mai mare pondere a pensionarilor care continua sa lucreze
Studiul citat mai arata ca tarile baltice au cea mai mare pondere a persoanelor care continua sa lucreze si dupa ce au primit prima pensie pentru limita de varsta, pe primul loc fiind Estonia (54,9%), urmata de Letonia (44,2%) si Lituania (43,7%). La polul opus, cea mai mica pondere se inregistra in Spania (4,9%), Grecia (4,2%) si Romania (1,7%).
Principalul motiv pentru care oamenii continua sa lucreze si dupa ce au iesit la pensia de limita de varsta este acela ca le place sa lucreze si vor sa fie productivi (cum au declarat de 36,3% dintre persoane) sau din nevoi financiare (28,6%). Dorinta de a mentine integrarea sociala (11,2%) si atractivitatea financiara a serviciului (9,1%) au fost mentionate de asemenea ca motive pentru a continua sa lucreze. O mica pondere, 3,5%, continua sa lucreze pentru ca si partenerul lor este angajat.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Danemarca (61%), Tarile de Jos (59,6%) si Italia (51,7%) au cele mai mari procente de oameni care continua sa lucreze si dupa ce au iesit la pensie pentru ca le place. Pe de alta parte, necesitatile financiare sunt principalul motiv pentru care pensionarii continua sa lucreze in Cipru (68,6%), Romania (54,3%) si Bulgaria (53,6%).
Varsta medie de pensionare pentru limita de varsta este de 64 de ani si peste in Danemarca, Tarile de Jos si Suedia. Cea mai mica varsta de pensionare, sub 60 de ani, se inregistreaza in Slovenia, Grecia, Romania (59,5 ani) si Austria, concluzioneaza studiul Eurostat.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
In Romania, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare CONTRIBUTIV pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Optiunea intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, pana la implinirea varstei de 70 de ani, NU este aplicabila, conform CNPP, persoanelor care:
- au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
- s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
- se pensioneaza dupa data de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
- isi continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu, ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare.