In randurile urmatoare vom reda un document oficial redactat in mod special pentru persoanele care doresc sa lucreze in Ungaria, conform Asistenta-contribuabili.ro:
Strainii vor notifica sederea lor in Ungaria, in termen de trei zile lucratoare de la sosirea lor, prin furnizarea de urmatoarele date:
- date de identificare pentru persoane fizice;
- cetatenia;
- numarul de identificare al pasaportului;
- adresa de cazare;
- data de incepere si data finala de cazare;
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
- numarul de identificare al permisului de sedere.
In cazul in care cazarea nu are motive motive comerciale sau este oferita de catre o persoana juridica, obligatia de notificare la autoritatea competenta responsabila cu politia pentru straini apartine strainului sau personei care ofera cazarea. Notificarea poate fi facuta direct sau printr-o declaratie catre registrul administratiei locale pentru cazare.
Aceste reglementari generale pentru strainii care calatoresc si se stabilesc in Ungaria se aplica si cetatenilor SEE si membrii familiei lor care calatoresc si se stabilesc aici.
Cetatenii din statele UE si SEE, pot calatori in Ungaria fara viza, cu un pasaport valabil sau carte de identitate valabila. Acestia se pot stabili pe teritoriul tarii, fara a le fi necesare alte permise pentru o perioada de cel mult 90 de zile. Pentru sederile peste 90 de zile nu se solicita o viza, dar este necesara obtinerea unui permis de sedere. Permisul de sedere certifica ca titularul se bucura de drepturile de stabilire sau de rezidenta pe teritoriul Republicii Ungaria. Membrii de familie care ii insotesc au nevoie, de asemenea, de un permis de sedere, care se acorda pentru membrul de familie ca un drept derivat.
Strainii trebuie sa dovedeasca existenta unei asigurari de sanatate complete pentru intreaga perioada de sedere in Ungaria, prin intermediul documentelor.
Perioada de valabilitate a permisului de sedere este de doi ani si poate fi prelungita.
Cetateanul roman si membrii acestuia de familie pot intra pe teritoriul Republicii Ungare fara viza, cu pasaport valabil sau carte de identitate valabila. Sunt considerati membri ai familiei: sotul/sotia cetateanului roman, descendentii sai ce nu au implinit varsta de 21 de ani, ascendentul in intretinerea cetateanului roman sau a sotiei.
Drept de rezidenta pentru o perioada mai mica de 3 luni:
Atat cetatenii romani, cat si membrii de familie ai acestora, care ii insotesc sau li se alatura ulterior, care intra pe teritoriul Ungariei, beneficiaza de drept de rezidenta pentru o perioada de pana la 90 de zile de la data intrarii in tara, fara a avea nevoie de permis de sedere.
Drept de rezidenta pentru o perioada de peste 3 luni:
Pentru o sedere mai mare de 90 de zile cetateanul roman nu are nevoie de viza, insa are nevoie de permis de rezidenta. Perioada de valabilitate a permisului de rezidenta este de 2 ani si poate fi extinsa.
Insotirea de catre membrii de familie de asemenea presupune obtinerea permisului de rezidenta, care este acordat ca un drept derivativ.
Durata valabilitatii permisului de sedere temporara a membrilor de familie corespunde cu perioada valabilitatii permisului de sedere pe baza caruia membrul de familie a obtinut permisul de sedere. Daca cetateanul roman a decedat, perioada de valabilitate a permisului de sedere pentru membrii sai de familie va fi de 2 ani.
Perioada valabilitatii permisului de sedere a celui care isi inceteaza activitatea ocupationala si a membrilor familiei este de 2 ani de la data incetarii activitatii.
Cazuri particulare:
Studentul, cetatean roman, care poate dovedi ca a fost admis intr-o instituie de invatamant maghiara, poseda resurse financiare si asigurare medicala completa, beneficiaza de dreptul de sedere. Valabilitatea permisului de sedere, in cazul studentilor, este pentru perioada desfasurarii studiilor si poate fi prelungita.
Cetateanul roman care nu are resurse financiare sau asigurare medicala completa are dreptul de sedere numai daca:
Poate dovedi faptul ca urmeaza sa fie angajat;
Poate dovedi ca este intreprinzator particular, proprietar, director executiv, membru de conducere al unei societati sau persoane juridice create cu scopul generarii de profit;
Dovedeste cu documente ca isi cauta un loc de munca si garanteaza ca in maxim 6 luni de la intrarea in tara are posibilitatea reala de a incepe o activitate generatoare de profit.
Daca in momentul incetarii activitatii, in conformitate cu dreptul maghiar, are dreptul la pensie pentru limita de varsta sau a implinit 65 de ani (daca a prestat o activitate ce a generat profit de cel putin 12 ani pe teritoriul Ungariei si a locuit continuu pe teritoriul acestei tari mai mult de 3 ani);
Daca si-a incetat activitatea ocupationala din cauza de incapacitate permanenta de munca, cu conditia sa fi avut resedinta continua in Ungaria mai mult de 2 ani.
Va fi refuzata cererea de prelungire a permisului de sedere sau va fi revocat permisul de sedere daca:
Sederea afecteaza sau pericliteaza siguranta nationala si ordinea publica;
Se constata existenta unei boli ce prezinta pericol pentru sanatatea publica si care a existat in prealabil eliberarii permisului.
Ghidul complet poate fi gasit AICI.
sursa: www.asistenta-contribuabili.ro