Legea 360/2023: cumulul pensiei cu venituri din activitati independente - MODIFICARI

Ioana Pavel
Ioana Pavel
04 Aprilie 2024
04 Aprilie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Legea 360/2023cumulul pensiei cu venituri din activitati independentecumul pensie salariu noua lege a pensiilor
Legea 360/2023: cumulul pensiei cu venituri din activitati independente - MODIFICARI
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul unui director economic care are Contract de mandat incheiat in baza art. 35 din OUG 109/2011-guvernanta corporativa, poate cumula pensia pentru limita de varsta cu indemnizatia obtinuta din contractul de mandat?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit art. 167 din Legea 360/2023 “ Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu exceptia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) si art. 169, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024.”
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>> 
 
Dupa cum cunoasteti, conform art. 46 alin.(2) din legea precitata, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) al art. 46 din Legea nr.360/2023 pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
 
Cu privire la aceste aspecte, dispozitiile art. 19 alin.(2) din Normele metodologice, aprobate prin HG nr.181/2024 stabilesc ca, “Prevederile art.46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
 
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.”
 
In opinia noastra, aceste dispozitii legale se refera la continuarea activitatii in baza aceluiasi CIM sau raport de serviciu aflat in derulare la data indeplinirii conditiilor de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) al art. 46 din Legea nr.360/2023.
Asadar, incepand cu 1 septembrie 2024,  cumulul pensiilor din sistemul public cu veniturile asigurate conform Codului fiscal sau in conditiile Legii nr. 111/2022 se face potrivit art. 105 din lege.
 
Potrivit art. 105 din lege “In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia:
 
a) sotului supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).”
 
Pana la data de 1 septembrie 2024 sunt aplicabile in continuare dispozitiile Legii nr.263/2010, in speta cele ale art. 118, care stabilesc ca pensionarii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza, pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
 
Totodata, conform acestor dispozitii legale, pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu venituri obtinute:
 
- din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
- din activitati independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
 
Prin urmare, si in acest caz, persoanele care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta pot cumula pensia cu venituri obtinute din activitati dependente si activitati independente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de cuantumul acestora.
Avand in vedere ca dispozitiile OUG 109/2011 nu cuprind dispozitii speciale referitoare la aceste aspecte, apreciem ca se aplica legislatia generala sus-mentionata.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]