Astfel, art. 118 alin. (1^1) stabileste ca, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadrati în gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmasîncadrati în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadrati în gradul III de invaliditate, precum si copiii, pensionari de urmas, încadrati în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale;
d) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas.
"Un pensionar in pensie anticipata poate sa fie titularul unei Intreprinderi individuale si sa aiba venituri din aceasta sau sa fie consilier, cenzor la o corporatie (ex. composesorat) poate primi indemnizatie o singura data pe an."
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
Este demn de precizat ca art. 118 alin.(1^2) stabileste ca, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
ATENTIE!
Prin urmare, avand in vedere prevederile legale mai sus expuse apreciem ca pensia anticipata poate fi cumulata cu veniturile din activitati dependente cum ar fi venituri realizate in calitate de cenzor, administrator, consilier, etc cu exceptia veniturilor realizate in baza unui contract individual de munca.
Altfel spus, dintre veniturile din activitati dependente, pensia anticipata nu poate fi cumulata cu veniturile realizate in baza contractului individual de munca.
Apreciem si ca pensia anticipata poate fi cumulata cu veniturile realizate in in calitate de titular al intreprinderii individuale, aceste venituri fiind venituri realizate din activitati independente.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>