Legea nr. 155/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost promulgata.
Astfel, sunt modificate Articolele 56 si 57 din Legea Pensiilor, privind stagiul complet de cotizare pentru anumite categorii de salariati. Prin diminuarea stagiului complet de cotizare, se micsoreaza varsta la care salariatii din categoriile vizate pot iesi la pensie.
Concret, Legea nr. 155/2016 introduce urmatoarele modificari:
I. Stagiul complet de cotizare pentru minerii care au muncit timp de cel putin 20 de ani in conditii speciale, se reduce de la 30 la 20 de ani. Prevederea vizeaza minerii care presteaza munca in conditii speciale timp de cel putin 50% din timpul normal de munca.
II. Stagiul complet de cotizare pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in zona I de expunere la radiatii este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare pentru persoanele care muncesc in zona a II-a de expunere la radiatii este de 17 ani. Pana in prezent, stagiul complet era de 22 de ani si 6 luni, respectiv 25 de ani si 6 luni.
Portal Codul Muncii
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
III. Cu toate ca, in mod obisnuit, prevederile legale nu se aplica retroactiv, modificarile introduse in Art. 56 si Art. 57 se aplica, la cerere, inclusiv persoanelor care s-au pensionat incepand cu 1 ianuarie 2011. Drepturile de pensie recalculate se vor plati incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta.
Atentie! Stagiul complet de cotizare pentru salariatii care au prestat activitati artistice in locuri de munca incadrate in conditii speciale ramane de 30 de ani.
Potrivit comunicatului emis de Florin Costin Paslaru, liderul grupului parlamentar care a sustinut adoptarea acestui proiect, aceasta initiativa legislativa prevede modificarea stagiului complet de cotizare pentru persoanele care au muncit in conditii speciale si a celor care au desfasurat activitatein zona I si II de radiatii, categorie in care se incadreaza lucratorii din minerit.
Pana in prezent, minerii care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in conditii speciale de munca si s-au pensionat pentru limita de munca incepand cu ianuarie 2011, au primit o pensie diminuata in raport cu persoanele pensionate in aceleasi conditii, dar in baza legii 19/2000.
Altfel spus, metodologia diferita de calcul a punctului de pensie a dus la discrepante in ceea ce priveste drepturile banesti.
Prin urmare, propunerea legislativa pentru modificarea art. 56 si 57 ar corecta inechitatile privind calcularea pensiilor potrivit Legii nr. 263/2010, respectiv Legii nr. 19/2000.
Concret, minerii vor beneficia de un mod de calcul identic al pensiilor, indiferent de data la care s-au pensionat. "Astfel, se face un act de reparatie sociala, in special fata de miile de mineri afectati de restructurari, care au muncit in conditii grele in Valea Jiului, si care, pana la adoptarea acestei legi, au beneficiat de pensii diminuate", a declarat deputatul Paslaru.