legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Excluderea unor beneficiari de pensii de invaliditate de la aplicarea indicelui de corectie nu se justifica. Decizia CCR

pensie de invaliditateindicele de corectiedecizia ccr nr. 5892019legea 263/2010
In motivarea deciziei CCR privind aplicarea indicelui de corectie in cazul beneficiarilor de pensii de invaliditate, se mentioneaza ca la data stabilirii pensiei pentru limita de varsta, potrivit Legii nr.263/2010, atat pentru persoanele care au obtinut pensie de invaliditate in temeiul Legii nr. 19/2000, cat si pentru cele care au obtinut acelasi tip de pensie in temeiul Legii nr. 263/2010, se va avea in vedere stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta din urma lege. 
 
Astfel, considera Curtea, "persoanele care au obtinut pensie de invaliditate potrivit legislatiei anterioare nu beneficiaza de niciun avantaj obtinut in temeiul Legii nr. 19/2000, astfel incat excluderea acestora de la aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 nu este justificata in mod obiectiv si rational".
 
Curtea a mai retinut ca solicitarea pensiei de invaliditate inainte de implinirea conditiilor de stagiu si varsta necesare acordarii pensiei pentru limita de varsta nu a reprezentat o manifestare de vointa a asiguratului pentru a obtine dreptul la pensie in conditii mai favorabile, ci este "consecinta unor evenimente imprevizibile, cu efecte negative asupra capacitatii de munca a persoanei in cauza", citeaza Agerpres decizia oficiala.

"In concluzie, (...) Curtea constata ca, in ceea ce priveste persoanele care au obtinut pensie de invaliditate in temeiul Legii nr. 19/2000, interpretarea sintagmei <>, cuprinsa in continutul art. 170 alin. (3) din Legea nr. 263/2010, in sensul ca acestora nu li se acorda indicele de corectie prevazut la alin. (1) al aceluiasi articol de lege cu prilejul stabilirii pensiei pentru limita de varsta in conditiile de stagiu de cotizare si varsta legala de pensionare prevazute de Legea nr. 263/2010, creeaza un tratament juridic diferit, care nu este sustinut de o justificare obiectiva si rezonabila, fiind astfel contrar prevederilor constitutionale care consacra egalitatea in drepturi a cetatenilor", se mai mentioneaza in motivare.
 
Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere, pe 31 octombrie 2019, exceptia de neconstitutionalitate a sintagmei "inscrierea initiala la pensie" din cuprinsul art. 170 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "inscrierea initiala la pensie" (...) este constitutionala, in ceea ce priveste beneficiarii pensiilor de invaliditate, in masura in care se interpreteaza ca se refera la stabilirea pensiei pentru limita de varsta prin aplicarea, pentru prima oara, a conditiilor de varsta legala de pensionare si stagiu complet de cotizare prevazute de Legea nr. 263/2010", preciza CCR.
 
Conform documentului, articolul 170 din legea vizata prevede la primul alineat ca "la punctajul mediu anual (...) se aplica un indice de corecttie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat si valoarea unui punct de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie", iar la alineatul al treilea - ca "indicele de corectie se aplica o singura data, la inscrierea inittiala la pensie". 
 
Acestea sunt unele dintre punctele sustinute in decizia pe care o regasiti integral mai jos:
 
 
  •  in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorii acesteia arata, in esenta, ca dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2010, care prevad ca indicele de corectie a punctajului mediu anual in functie de care se calculeaza pensia se acorda la „inscrierea initiala la pensie”, sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza ca se aplica si persoanelor care au obtinut pensie de invaliditate inaintea intrarii in vigoare a Legii nr.263/2010, cu efectul excluderii acestora de la acordarea acestui indice cu prilejul calcularii pensiei pentru limita de varsta in conditiile acestei din urma legi. in acest sens, precizeaza ca pensia de invaliditate nu poate fi apreciata ca o inscriere initiala la pensie, avand in vedere atat caracterul aleatoriu al acesteia, cat si principiul egalitatii prevazut de dispozitiile art.2 lit.d) din Legea nr.263/2010, potrivit carora tuturor participantilor la sistemul public de pensii, contribuabili si beneficiari, aflati in aceeasi situatie juridica, trebuie sa li se asigure un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege.
     
            In caz contrar, este incalcat principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor, deoarece elementul aleatoriu al pierderii capacitatii de munca nu justifica un tratament diferit intre persoanele pentru care Legea nr.263/2010 prevede aceleasi conditii de pensionare pentru limita de varsta.
 
 
  • Autorii exceptiei amintesc ca ratiunea instituirii indicelui de corectie a fost aceea de atenuare a efectelor negative generate de modul initial de calcul al pensiei, care determina pentru toate persoanele care intra sub incidenta noii legi un punctaj mediu anual mai mic prin cresterea stagiului complet de cotizare.
 
  • Totodata, autorii exceptiei sustin ca pensia pentru limita de varsta este una de sine statatoare si nu decurge din pensia de invaliditate, modul de stabilire intrand sub incidenta art.95 din Legea nr.263/2010.
 
 
  •   De asemenea, autorii invoca cele retinute de Curtea Constitutionala prin Decizia nr.680 din 26 iunie 2012, in sensul ca legiuitorul nu poate impune conditii nerezonabile pentru persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca din cauza bolilor obisnuite si a accidentelor care nu au legatura cu munca in privinta acordarii pensiei de invaliditate. 
 
  •  Autorii exceptiei considera ca cele retinute de inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin Decizia nr.71 din 16 octombrie 2017 si Decizia nr.29 din 14 mai 2018 sunt neconstitutionale, intrucat interpreteaza dispozitiile art.170 din Legea nr.263/2010 in sensul care produce efectele neconstitutionale criticate.
 
  • In sfarsit, invoca dispozitiile art.49 alin.(1) din Legea nr.263/2010 care asimileaza stagiului de cotizare perioada in care asiguratul a primit pensia de invaliditate, considerand ca aceasta este un argument in plus in favoarea faptului ca acordarea acestei pensii nu poate fi considerata ca inscriere initiala la pensie
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie de invaliditateindicele de corectiedecizia ccr nr. 5892019legea 263/2010

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 11 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Excluderea unor beneficiari de pensii de invaliditate de la aplicarea indicelui de corectie nu se justifica. Decizia CCR Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Notiunea de telemunca vs munca la domiciliuIntrebare: Telemunca - locul de desfasurare a activitatii. Daca salariatul desfasoara activitatea in regim de telemunca (locul desfasurarii activitatii este la domiciliu personal al salariatului) 2 zile pe luna, actul aditional se va intocmi in regim de telemunca sau munca la domiciuliu? Ce se intelege prin telemunca - locul de desfasurare a activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Reprezentant comercialIntrebare: Am marea rugaminte sa ma ajutati cu fisa de post pentru o persoana care se ocupa de un site online pentru vanzare in regim online aceleasi produse alimentare si nealimentare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]