Va reamintim ca Legea nr.263/2010 - legea pensiilor, prin art. 69 ne reaminteste ce inseamna invaliditate, in Romania:
"In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. "
Criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, cu avizul Ministerului Sanatatii, arata art.70 din legea pensiilor.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
"Am primit o decizie medicala asupra capacitatii de munca in care o salariata pierde cel putin JUMATATE din capacitatea de munca, incadrandu-se in GRADUL III de invaliditate. Se inceteaza contractual actual de munca si se intocmeste unul nou cu 4 ore / zi? Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, sau pot face act aditional de reducere pe baza deciziei medicale? Decizia medicala este decizia de pensionare descrisa la articolul de mai sus?"
Asa cum am mentionat si mai sus, conform art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumate din timpul normal de munca.
ATENTIE!
Astfel, salariata cu invalidatitate de gradul III constatata prin decizie de medicul expert al asigurarilor sociale nu poate sa presteze activitate mai mult de 4 ore/zi.
De aceea, daca se doreste continuarea raporturilor de munca cu salariata in cauza, se va incheia act aditional la contractul individual de munca prin care se va modifica durata muncii la 4 ore/ zi precum si salariul.
Angajatorul va modifica durata muncii incepand cu data la care i-a fost comunicata decizia medicala cu privire la capacitatea de munca si va efectua inregistrarile in Revisal.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>