Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord implementeaza un nou sistem de imigratie din 1 ianuarie 2021. MMPS recomanda cetatenilor romani sa se informeze inainte de a calatori in aceasta tara.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord isi va asuma pe deplin statutul de stat tert in relatia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu Romania, iar libera circulatie intre Uniunea Europeana si Regatul Unit se incheie la 31 decembrie 2020, transmite Ministerul Muncii.
“Prin urmare, deplasarile in Regatul Unit, inclusiv in scop de munca, vor fi reglementate de legislatia acestui stat in materie de imigratie si va fi implementat un sistem de imigratie pe baza de puncte (points based immigration system), care se aplica tuturor cetatenilor europeni, inclusiv romani, precum si cetatenilor din state terte.
Precizam ca noile conditii ale sistemului de imigratie britanic nu se aplica cetatenilor europeni, inclusiv romani, care s-au inscris deja in sistemul EU Settlement Scheme sau care sunt eligibili sa o faca, pana la data de 30 iunie 2021”, se arata in acelasi comunicat.
Informare Ministerul Muncii:
Cetatenii romani vor putea calatori in Regatul Unit in scop turistic sau in vizita, pe o perioada de pana la 6 luni intr-un an, fara a avea nevoie de viza.
Situatia se schimba daca in cele 6 luni vor dori sa desfasoare activitati lucrative. In acest context, cetatenii romani vor trebui sa obtina in prealabil o viza!
De asemenea, pana la 30 septembrie 2021, cetatenii europeni, inclusiv romani, pot intra in Regatul Unit ca si in prezent, cu pasaport sau carte de identitate. Incepand cu 1 octombrie 2021, acestia vor avea nevoie de pasaport pentru a calatori in Marea Britanie. Sunt exceptati de la aceasta regula, pana in 31 decembrie 2025, cetatenii europeni inregistrati in Schema de Inregistrare EUSS sau care sunt eligibili sa o faca.
ATENTIE!
Toti cetatenii romani care doresc sa se deplaseze in Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-si dezvolta propria afacere, incepand din 1 ianuarie 2021, vor fi obligati sa obtina o viza.
Astfel, romanii care doresc sa munceasca in acest stat vor putea obtine viza in baza respectarii unor conditii cumulative specifice fiecarui traseu profesional. Cu titlu orientativ, acestea includ oferta de munca, salariul minim corespunzator calificarii, stapanirea limbii engleze.
Traseele profesionale (routes) stabilite prin noul sistem de imigratie implementat de Regatul Unit sunt:
- traseul pentru lucratorii calificati (Skilledworker);
- traseul pentru lucratorii calificati din domeniul sanatatii si ingrijirii (Health
- traseul pentru lucratorii inalt calificati (Global talent).
In baza indeplinirii criteriilor specifice traseului lucratorilor calificati, aplicantilor li se va aloca un numar de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obtin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter “tranzactionabil”.
Criteriile obligatorii pentru obtinerea a 50 puncte sunt:
- oferta de munca din partea unui angajator "sponsor" cu sediul in Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzator (20 puncte);
- nivelul educatiei - minim nivelul RQF3/nivelul A (in Romania, Bacalaureat) (20 puncte);
- nivelul de limba engleza - nivelul intermediar B1 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru Limbi Straine (10 puncte).
Criteriile “tranzactionabile” in baza carora se pot obtine puncte suplimentare sunt:
- salariul minim de 25.600 GBP/an sau salariul corespunzator functiei, oricare dintre cele doua este la un nivel mai mare (20 puncte);
- ocuparea unui loc de munca intr-un domeniu deficitar pe piata muncii din Regatul Unit (10 puncte);
- aplicantul detine diploma de doctorat intr-un domeniu relevant pentru locul de munca (10 puncte).
Cu anumite exceptii (spre exemplu lucratorii calificati din domeniul sanatatii si ingrijirii), cetatenii straini, inclusiv romani, care sosesc in Regatul Unit pentru o perioada mai mare de 6 luni vor trebui sa achite Suprataxa de Sanatate care le va permite accesul la sistemul de sanatate din Regatul Unit:
https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay.
De asemenea, in cadrul aceluiasi sistem de imigratie, Regatul Unit a introdus trasee aplicabile oamenilor de afaceri, respectiv traseul pentru start-up si traseul pentru inovatori, fiind necesara obtinerea unei vize, in baza indeplinirii criteriilor relevante. Pentru informatii suplimentare privind sistemul de imigratie al Regatului Unit, inclusiv cerintele pentru start up/inovatori, va recomandam sa accesati:
https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.
Aceeasi obligatie, de obtinere a vizei, o vor avea si studentii care vor dori sa studieze in Regatul Unit de la inceputul anului viitor.
Viza pentru studii se acorda in baza unui punctaj de 70 de puncte, necesar pentru obtinerea statutului de student international. Persoanele eligibile trebuie sa fie acceptate de o unitate de invatamant acreditata din Regatul Unit, sa stapaneasca limba engleza, sa detina mijloace financiare pentru a se intretine. Informatii suplimentare privind conditiile aplicabile persoanelor care doresc sa studieze in Regatul Unit pot fi consultate la: https://www.gov.uk/student-visa/apply.
De asemenea, cetatenii care au solicitari de clarificare pe tema Brexit le pot trimite pe adresa de email dedicata, brexit@mmuncii.gov.ro sau pot contacta atasatul pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei la Londra, la adresa de email londra.social@mae.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<